Ledarsidan fortsätter på temat överklaganden, även om fokus denna gång varken kommer att ligga på parkeringsplatser i centrum eller att lägga sig i lera framför en bulldozer (se onsdagens ledare). I stället förflyttar vi oss för en stund till Varamon och den tänkta framtida utbyggnaden där när det gäller bland annat Lalandias olika byggnader och verksamheter.
Att många olika parter har överklagat diverse beslut i olika omgångar kring det stora vattenlandsprojektet är ingen nyhet i sig. Det är någonting som vi har fått vänja oss med under de senaste åren. Det är heller ingenting konstigt, eftersom planprocesser över lag innehåller gott om möjligheter att både lämna synpunkter och protestera på olika sätt.
Ibland luftas åsikter om att beslutsprocesser kring stadsplanering och samhällsförändring av det här slaget skulle lida av någon form av demokratiskt underskott, men det är generellt sett inte sant. Från start till slutligt genomförande hävdar sakkunniga att det finns över 20 olika steg att överklaga, från start till mål. Om det är exakt rätt siffra kan säkert diskuteras och variera mellan olika fall, men visst finns det möjligheter för invånare att vara involverade. Det är alla överklaganden i Motala under de senaste åren bevis på, om inte annat.
Möjligheten att överklaga gäller för övrigt inte bara kommunens invånare. Frågan om vem som har rätt att överklaga ett ärende har varit föremål för diskussion i olika rättsinstanser under lång tid och det kommer säkerligen att fortsätta att diskuteras. Vem berörs egentligen av en fråga? Vem har rätt att överklaga?
På det spåret är föreningen Varamons vänner en part vars deltagande i överklaganden inte längre kommer att ifrågasättas. Åtminstone inte utifrån juridikens ramverk kring ålder. I och med att föreningen nu har funnits i mer än tre års tid faller den inte längre bort på grund av sin ålder, baserat på gällande lagstiftning. Föreningen har i och med det möjlighet att räknas som en godkänd part i ett överklagande, om den nu i övrigt kan anses vara berörd av en viss fråga.
Vissa jublar över detta, medan andra suckar irriterat. Det finns nämligen många invånare som stöttar Varamons vänner i kampen för skyddet av och bevarandet av natur, miljö och djurliv kring Varamon. Samtidigt finns det många andra invånare som är minst sagt missnöjda med det som benämns med ord som bakåtsträvare och rättshaverister.
Tänk så olika vi kan se på saker, beroende på våra perspektiv och mål.