I dag är en dag då Östergötland utgör centrum för svenska liberalers intresse. Partiledarkampen mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson pågår för fullt inför höstens landsmöte där partiledaren ska väljas inför valåret 2018. I dag får de båda chansen att inför länets liberaler och andra intresserade redogöra för sina åsikter och sina visioner. Tillfället är helt unikt och kan vara starten på någonting nytt i svensk demokrati. Primärval.
Det finns många olika åsikter om partiet Liberalerna och de har en stark förmåga att få exponering för mycket av det de gör. Namnbytet från Folkpartiet väckte relativt stor uppståndelse. Det är ett relativt ovanligt grepp och när dessutom en stark ideologi lyfts fram i ett namn medför det förväntningar. Namnet Liberalerna förpliktigar. Bytet av logotyp fick också ett mycket starkt genomslag, i total kontrast mot Kristdemokraternas dito. Handen på hjärtat, vet du hur KD:s nya logotyp ser ut? Vet du ens att de har bytt?
Liberalism och demokrati har en naturlig koppling genom historien. Det svenska parti som i dag bär namnet Liberalerna grundades i den östgötska rörelsen som kämpade för allmän rösträtt för ett sekel sedan. Redan då var medbestämmande och delaktighet viktiga ledord för rörelsen, och det är det än i dag.
Liberaler har under de senaste åren skördat stora framgångar internationellt, i Frankrike med nye presidenten Emmanuel Macron och i Kanada med Justin Trudeau som premiärminister. Det liberala partiet i Tyskland har haft motgångar, men ser ut att vara på frammarsch och skulle kunna bli tredje största parti i höst.
På det nationella planet i Sverige ser det annorlunda ut. Liberalerna har inte lyft i opinionen och har sett nedåtgående valresultat ända sedan Jan Björklund tillträdde. Partiet befinner sig i mätningarna strax ovanför riksdagsspärren. Diskussionen om vem som är rätt person att leda partiet har pågått i flera år, men har först nyligen nått nästa nivå.
När Birgitta Ohlsson i direktsändning i SVT berättade om sin kandidatur var reaktionerna varierade. Ett läger utbrast ”äntligen”, ett annat läger muttrade ”inte det här, inte nu” och ett tredje läger funderade med försiktig nyfikenhet på vart det skulle leda. Det tredje lägrets ställningstagande kommer att avgöra vem som vinner.
Liberalerna i Östergötland räds inte att gå sina egna vägar och har influerats av en intressant del av amerikaniseringen, nämligen principen om primärval. Utifrån medbestämmandets princip får medlemmarna ta del av kandidaternas ord och budskap, livs levande under mingel och på scenen. Därefter ska omröstningen avslutas och länets kandidat till partiledare kungöras. Medlemmarna bestämmer. Inte styrelser eller ombud. Varje röst är lika mycket värd.
I dag står Linköping i centrum. I dag står Liberalerna i centrum. I dag står demokratin i centrum. Oavsett vem av Björklund och Ohlsson som vinner östgötarnas gunst och oavsett vilken av dem som slutligen vinner kampen i höst visar Östergötland vägen. Här vågar pionjärerna prova någonting nytt för att vitalisera demokratin. Precis som för hundra år sedan.