Oskyldig tills motsatsen bevisats

Det är häpnadsväckande att Moderaterna har klargjort att den misstänkte inte är välkommen tillbaka till politiken, oavsett om han döms eller inte.

Vem som helst kan bli anklagad för ett brott, även om hen är helt oskyldig.

Vem som helst kan bli anklagad för ett brott, även om hen är helt oskyldig.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2019-11-13 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Många organisationer hamnar förr eller senare i någon form av kris. Politiska partier är inget undantag. Det finns en uppsjö av exempel att välja bland, även utan att behöva blicka mot de riktigt stora kriserna som skotten i Ådalen, Watergateaffären eller Ebbe Carlsson-affären. 

På det lokala planet är Motalaskandalen alltför välkänd för att inte nämnas.

Samtidigt ska det erkännas att det har gått inflation i användningen av ordet kris. Ordets starka betydelse har degraderats under de senaste decennierna, bland annat i takt med att kvällstidningsrubrikernas hetsjakt på snabba klick har eskalerat.

Kris är likväl det ord som måste användas om den situation som Moderaterna i Motala just nu befinner sig i och måste hantera. MVT:s läsare känner till bakgrunden, att kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg misstänks för synnerligen allvarliga brott. Misstankarna rör sig om grov kvinnofridskränkning och flera fall av våldtäkter under de senaste åren.

Detta är några av de vidrigaste brott som existerar. Det kan inte nog understrykas hur avskyvärda sådana handlingar är. Hur vidriga de är. Horribla. Den som inte upprörs av brott som dessa har allvarliga problem.

Samtidigt är det mycket viktigt att i ett läge som detta hålla huvudet kallt. Att inte låta känslorna övermanna förnuftet. Rättsprincipen om oskuldspresumption som gäller i Sverige innebär att varje individ är oskyldig, tills motsatsen har bevisats. Vem som helst kan bli anklagad för ett brott, även om hen är helt oskyldig.

Besvärande ofta sätts detta åt sidan av den som betraktar misstankar om vidriga brott. Emotionellt är det förståeligt, men det gäller att kunna hålla fokus på att låta rättsprocessen fortlöpa som den ska. Kåre Friberg är i dag inte dömd. Han är inte ens åtalad. Hans skuld när det gäller de aktuella misstänkta brotten återstår att bevisa och det kan ta lång tid.

Det är logiskt att en politiker som är involverad i en rättsprocess av det aktuella slaget tar en timeout från sina engagemang. Moderaterna i Östergötland har också ett kontrakt med alla sina politiska kandidater som klargör att man förväntas agera på detta sätt. Det är klokt.

Det är däremot häpnadsväckande att Moderaterna samtidigt har klargjort att Friberg inte är välkommen tillbaka till politiken, oavsett om han döms eller inte. ”Med tanke på de omständigheter som nu kommit till vår kännedom via media gällande Kåre Friberg så ser vi att hans förtroende är förbrukat” meddelade partiet via sin sida på Facebook.

Det enda Moderaterna kände till i det läget, utifrån media, var att Friberg var misstänkt för ett antal vidriga brott. Låt vara att det handlar om den starkare misstankegraden ”synnerliga skäl”, men likväl är han fortfarande inte dömd för någonting.

Att hans eget parti då hugger honom i ryggen på detta sätt i ett så tidigt skede, utifrån så osäkra uppgifter, är ett svek. Sådana vänner och sådan krishantering imponerar inte. Ska det principiellt vara så lätt att sänka en ledande politiker?

Denna ledare handlar definitivt inte om att försvara kvinnomisshandlare eller våldtäktsmän. Det handlar däremot om att försvara grundläggande rättsprinciper. Oskyldig, tills motsatsen har bevisats. När väl domen har fallit, då ska konsekvenserna komma.

Tobias Josefsson