Organisera vården bättre

Organisation. Vården kan organiseras smartare för att bli bättre.

Organisation. Vården kan organiseras smartare för att bli bättre.

Foto: Anders Törnström

LEDARE2016-06-03 07:45
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I veckan har det redovisats att sjukhusen i Östergötland har personalbrist och antalet överbeläggningar är näst högst i landet. Det må vara ett trubbigt mått som studeras, men det ger ändå signaler om att någonting inte står riktigt rätt till. Kombinerat med regionstyrelsens ordförande Mats Johanssons initierade kommentarer om det problematiska läget ges en total bild som ger orsak till oro, men det finns förbättringar som kan genomföras med små medel.

För att lösa situationen är det inte så enkelt som att bara skrika efter mer personal. Sådana ”enkla” åtgärder är till stora delar redan genomförda och det finns fler anställda sjuksköterskor i regionen än någonsin tidigare. Samtidigt som det är viktigt att ha en relevant mängd personal gäller det nämligen att även fokusera på hur den används på bästa sätt, både sett till tid och geografi.

Samtal med personer inom vården ger ledtrådar till åtminstone en del av lösningen, nämligen att använda personalen på ett effektivare sätt. För exempelvis akutmottagningen i Motala är bemanningen i stora drag likvärdig oavsett vilken veckodag det handlar om. Det är en relevant utgångspunkt om man tänker sig att olyckor som föranleder besök på akuten fördelar sig jämnt mellan veckodagarna, men frågan är om verkligheten ser ut på det sättet?

Den upplevda situationen bland personal tyder på motsatsen. Att måndagar alltid är mer hektiska är en upplevd sanning, som även i ett tankeexperiment verkar rimlig. Det är fullt möjligt att människors beteende under en helg, åtminstone under en söndag, är att invänta nästkommande vardag. Det beror sannolikt på förväntningarna av en högre bemanning på vardagar, vilket följer hur övriga samhället oftast anpassar sin verksamhet.

Regionen har också en outnyttjad möjlighet att åtminstone till viss del styra vart invånarna ska vända sig för exempelvis akutbesök. Om en person i Mantorp skadar sig och behöver uppsöka akuten har hen ungefär lika lång restid, en knapp halvtimme med bil, till både Linköping och Motala. Men vilket resmål ska väljas? Som regel verkar inga råd ges från regionen, varken via hemsida eller per telefon.

Med en enkel informationsinsats i dagens digitala samhälle skulle Region Östergötland via sin hemsida och per telefon för den som ringer kunna ge den skadade personen tips om vilken av de två akutmottagningarna som har minst belastning just nu och därmed antagligen ger snabbast hjälp. En sådan sak skulle förutom den snabbare vården dessutom vara ett litet bidrag i att skapa en jämnare arbetsfördelning mellan länets olika sjukhus och skapa ännu större existensberättigande för exempelvis Lasarettet i Motala.

Samtidigt gäller det också att behålla den personal som redan finns i verksamheten och se till att den har skäliga arbetsförhållanden. Förskjutna och indragna semestrar utan relevant ekonomisk ersättning, som fallet ser ut att bli i sommar, är inte en del av det arbetet - men det får bli ett framtida ledarämne.