Orbán förtjänar piska, inte morot

Under flera år har de demokratiska bakslagen i Ungern mötts med svaga åtgärder från EU:s sida.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán driver sitt land i auktoritär riktning, och nu debatteras hur EU ska motverka detta, skriver ledarskribenten.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán driver sitt land i auktoritär riktning, och nu debatteras hur EU ska motverka detta, skriver ledarskribenten.

Foto: Franc Zhurda

Ledare2022-12-08 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

När EU-kommissionen äntligen tagit sats för att agera mot utvecklingen i Viktor Orbáns Ungern, skulle det kännas som ett antiklimax att snabbt mildra de föreslagna åtgärderna. Ändå är det precis vad flera av unionens länder nu vill göra. 

Som svar på den nedmontering av den ungerska rättsstaten som pågått under flera år har EU-kommissionen föreslagit att medel EU-medel på 7,5 miljarder avsedda för Ungern ska frysas i väntan på steg i rätt riktning från den ungerska regeringen. Ett antal andra medlemsländer, däribland Tyskland och Frankrike, driver dock på för att kommissionen ska mildra förslaget och argumenterar för att viss rätt riktning redan skett.

Hur unionen svarar på utvecklingen i Ungern är högst relevant för dess framtid. Svaret arbetas dessutom fram med knapp tid tillgodo: om inget beslut fattas innan den 19 december kommer inga medel att frysas.

Samtidigt håller Orbán ett flertal centrala omröstningar gisslan. Bland annat blockerar Ungern ett omfattande stödpaket till Ukraina. Typiskt Orbán och precis den sortens agerande som inte bör belönas.

EU:s relation till Ungern och Orbán har varit sliten under flera år. Möjligen är det en vilja att inte slita den än mer, och ge än mer inspiration åt Orbáns EU-kritiska retorik på hemmaplan, som ligger bakom försöken att mildra åtgärden. Att neka välbehövda medel kommer inte nödvändigtvis vara populärt hos det ungerska folket, och riskerar att driva det i än mindre EU-positiv riktning. Det är en risk som måste tas i beaktande och balanseras för.

Samtidigt är det djupt problematiskt att med unionens budget – däribland svenska skattebetalares pengar – finansiera demokratiska bakslag. Inför omröstningen om att frysa tillgångarna vädjade Transparency International och ett antal andra organisationer för att åtgärden ska genomföras, i ett öppet brev till EU-ländernas regeringar. Organisationerna pekar på de bakslag som Orbáns styre inneburit inte bara för rättsstaten, utan för kvinnor och HBTQ-personers rättigheter. Man menar dessutom att de små myrsteg i rätt riktning som skett har varit ett resultat av EU:s hårdare agerande – vilket gör det kontraproduktivt att vilja mildra dem. Det som behövs i nuläget är fortsatt press, snarare än en morot som Ungerns regering ännu inte gjort sig förtjänt av.

Hur Ungern hanteras är centralt för unionens framtid. Under alltför lång tid har den typen av problematiska utveckling vi sett i Ungern, och om än i mildare utsträckning även i Polen, tillåtits passera utan åtgärder. Trots slitningarna det skapar i samarbetet, och trots att det försvagat unionens trovärdighet som röst för demokratin på den internationella arenan. Kritik från EU gentemot Kina biter inte lika hårt, när de interna demokratiska underskotten kvarstår. EU behöver kunna sopa framför egen dörr, och vara särskilt förberett att ta sig an antidemokratiska tendenser när de uppstår på den egna bakgården.