Sveriges slutna partier behöver mer öppenhet. Det tjänar demokratin på. “Öppenhet är betydelsefullt för att en ny partiledare ska få tillräcklig l
egitimitet” skriver Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister (M) i ett Facebookinlägg. Där tillkännager han också att han står till förfogande som ny partiledare.
Oavsett om Moderaternas valberedning, eller dess medlemskår, vill välja Odenberg gör de klokt i att ta honom på orden. En del av det som gjorde Anna Kinberg Batras uppgift som partiledare omöjlig var hennes bristande mandat. Det kan i sin tur spåras till en stängd process när hon blev vald. Kinberg Batra saknade öppna motkandidater. Det kan möjligen ge ett tillfälligt sken av enhällighet och samling, men skapar problem när det är dags för strategiska eller politiska vägval, då det visar sig att motsättningar inom partiet inte luftats, debatterats eller lösts.
I Kinberg Batras fall gällde det bland annat relationen till Sverigedemokraterna. Mona Sahlin, då partiledare för Socialdemokraterna, råkade ut för samma sak vad gällde förhållandet till Vänsterpartiet. Jämför med Centerpartiets Annie Lööf, som valdes i en mer öppen process, och som hade solitt internt stöd även när det blåste snålt i början av hennes partiledartid.
Öppenhet i partierna har även andra fördelar. Bland annat blir trösklarna till politiskt engagemang lägre. I den pågående processen i Liberalerna, där Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund, genomförde distriktet i Östergötland ett primärval. Resultatet var att drygt 50 procent av medlemmarna deltog – dubbelt upp jämfört med ett vanligt provval.
Deltagande behöver inte heller begränsas till att vara närvarande vid en omröstning. Olle Wästberg och Daniel Lindvall, tidigare ordförande respektive sekreterare i Demokratiutredningen, skriver i sin bok “Folkstyre i rädslans tid” att arbetarklassen och unga människor, två grupper som på senare år varit svåra att engagera, visar stort intresse för politik på nätet.
Livesända seminarier, forumdebatter eller vägledande nätomröstningar är möjligen andra sätt släppa in ljus och frisk luft i partiernas bunkrar. Kanske skulle öppna kandidaturer till partiledarposten i Moderaterna kunna bli den första sprickan i den tjocka fasaden. (Liberala nyhetsbyrån)