Oordning kring ordningsfråga i Vadstena

Efter dubbel ajournering blev beslutet ett icke-beslut.

Mycket snack och lite verkstad – ibland är det precis det som behövs i en demokrati.

Mycket snack och lite verkstad – ibland är det precis det som behövs i en demokrati.

Foto: Tobias Josefsson

Ledare2023-09-29 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Vem får avbryta en talare under fullmäktige? Det var grundfrågan som ställdes i ett av ärendena under kommunfullmäktiges sammanträde i Vadstena i onsdags. Bakgrunden till att ärendet om en revidering av fullmäktiges arbetsordning – hej byråkratisvenska – fanns med på dagordningen är en händelse på ett sammanträde i våras.

I korthet avbröts då en av ledamöterna under sitt anförande i talarstolen av en annan ledamot, med hänvisning till en ordningsfråga om avvikande från ämnet. Förvirring och missförstånd uppstod, med följden att talaren avbröt sitt anförande. Kärnan framåt handlade nu utifrån det om hur en ordningsfråga i fullmäktige ska hanteras.

En ordningsfråga är i princip en möjlighet för en ledamot eller ersättare att frångå talarlistan för att flika in en fråga av mer strukturell art, exempelvis om något formfel är på väg att begås under mötet. Utifrån historien fanns ett förslag från kommunstyrelsen om att lägga till ett stycke om hanteringen av ordningsfrågor i arbetsordningen.

Kommunstyrelsens förslag innehöll även ett mer flexibelt tillägg från Peter Karlsson (M). Under fullmäktige blev dock slutsatsen att tillägget strider mot rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner (SKR). En konsekvens av tillägget var att det skulle vara tillåtet att avbryta talare under pågående anförande, tvärt emot andemeningen i ärendet.

Frida Edholm (K) berättade i talarstolen, utan att bli avbruten, att hon hade läst många arbetsordningar utan att hitta någonting om ordningsfrågor. Grannarna Motala och Mjölby klargör båda två i övrigt att ingen får avbryta en talare, utöver ordföranden om talaren trots tillsägelse fortsätter att avvika från ämnet. Alltså i enlighet med SKR:s rekommendation. Edholm vädjade därefter till fullmäktige att följa detta, i stället för att skapa ännu en misslyckad ”Vadstenalösning”.

Hur slutade då det hela? Jo, efter smärre förvirring hos flera partier och två omgångar med ajournering togs till sist ett beslut. Karolina Hoff (S) yrkade nämligen på att följa SKR:s rekommendationer att inte införa specifika regler för ordningsfrågor, samt att arbetsordningen under 2024 revideras för att ”i största möjliga utsträckning” följa SKR. Viss fortsatt förvirring uppstod om det tillägget, men beslutet fattades senare i enighet.

I princip innebar det att ingen revidering av arbetsordningen gjordes. Mycket snack och lite verkstad, kan det tyckas. Ibland är det precis det som behövs i en demokrati för att konstatera att saker och ting faktiskt är som de ska vara. Hur konstigt det än kan låta.

Karta: Rödtornet