Ett viktigt steg för stärkt demokrati i Motala

Medborgarna upplever att möjligheterna att påverka politiska beslut är rekordlåga, men nu tas åtminstone ett steg i rätt riktning.

En motion från kommunpolitikern Svante Barman (V), till höger i bild, om att förbättra medborgarnas inflytande har nu fått ett positiv svar från fullmäktige i Motala.

En motion från kommunpolitikern Svante Barman (V), till höger i bild, om att förbättra medborgarnas inflytande har nu fått ett positiv svar från fullmäktige i Motala.

Foto: Andreas Ekström

Ledare2024-11-08 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I måndags var det dags för kommunfullmäktige i Motala att sammanträda igen. Ett av de många ärenden som behandlades rörde i hög grad Motalabornas möjlighet till ökat inflytande i det lokala demokratiska livet.

Ärendet kommer av ett initiativ från fullmäktigeledamoten Svante Barman (V) som för ganska precis ett år sedan lämnade in ett förslag om att införa medborgarförslag. Nu, alltså ett år senare, har det byråkratiska tröskverket arbetat färdigt och ärendet var äntligen redo för beslut.

Det är ingen nyhet att medborgarundersökningen tydligt visar att förtroendet för den lokala demokratin i Motala kommun har sjunkit markant. Endast tolv procent svarade år 2023 att de anser att möjligheten att påverka politiska beslut i kommunen fungerar bra.

Det är en halvering från nivån 24 procent som rådde vid den tidpunkt då Barman lämnade in sin motion. I och med det har initiativet blivit ännu mer relevant, även om detaljerna i förslaget om att inrätta medborgarförslag inte var optimala.

I motionen föreslås nämligen att Motala kommun ska använda sig av medborgarförslag som det beskrivs i kommunallagen. Det kan tyckas vara en god tanke att följa lagen, men här är det faktiskt onödigt. Den är omotiverat krånglig och kräver bland annat att förslagen måste gå via kommunfullmäktige.

Därför har den kommunala förvaltningen som har hanterat motionen i stället valt att presentera en alternativ lösning för att stärka invånarnas inflytande. E-förslag lyfts fram som en bättre variant, som används i många kommuner. Det är långt ifrån den enda metoden som används, men den är likväl intressant.

Kärnan är att invånarna ska kunna lämna in förslag via en digital tjänst. Förslaget behöver därefter få ett antal stöttande röster från andra invånare innan det tas upp och behandlas vidare i den kommunala världen.

undefined
Kommunfullmäktige i Motala beslutade att besvara motionen och därtill uppdra åt kommunstyrelsen att skyndsamt tillsätta en utredning med syfte att införa e-förslag.

Utifrån inriktningen från det politiska styret kommer nu frågan att utredas mer. Kommunfullmäktige beslutade nämligen att besvara Barmans motion och därtill uppdra åt kommunstyrelsen att skyndsamt tillsätta en utredning med syfte att införa e-förslag.

I beslutsunderlaget anges det optimistiskt att ett införande av e-förslag inte bedöms medföra några tillkommande kostnader. Så enkel är inte verkligheten, eftersom personalens tid också är pengar.

Det ska dock sägas att det är väl investerade pengar för att konkret stärka demokratin. Därtill borde ett införande kunna bidra till att förbättra medborgarnas upplevelse av möjligheten att påverka politiska beslut och möjligheten att delta aktivt i arbetet med att utveckla kommunen.