I en omvärld där Norrköping tänker om och nytt (eller gammalt?) kring hur finansiering av kultur ska fungera och Linköping säljer den kulturellt viktiga byggnaden Skylten finns det kommuner som går åt andra hållet och satsar mer på kultur. Motala är dock inte en av dem.
I Motala kommer El Sistema inte längre att finnas kvar, eftersom styret väljer att spara ett par miljoner genom att lägga ner verksamheten. Kommunalrådet Mark Henriksson (M) hänvisade till att kommunen behöver rikta alla satsningar mot skolan och uttryckte även att El Sistema är ”en bra satsning som fungerar i Motala, men vi behöver värdera saker”.
Är det inte just precis investeringar i meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar som är satsningar för skolan, samt mot segregation och kriminalitet? Om den är bra, varför läggs den ner? Henriksson nämnde även Fritidsbanken som en satsning, men varför läggs inte den också ner för att spara pengar? Hur värderas den?
Sara Ankarberg (L) konstaterade att politikerna måste förhålla sig till ekonomin och att det är ett jättetufft beslut att ta. Det stämmer, för nedläggningen svider säkert i själen hos många som står bakom den. Oavsett är det ett kortsiktigt tänk som får genomslag, till nackdel för det långsiktiga arbetet. Det är bland annat därför det svider. Från Marcus Lejonqvist (SD) var det ganska tyst under just den här delen av debatten. Antagligen var han ganska nöjd, utifrån partiets uttalade vilja att minska kulturbidragen.
På andra sidan politiken var enigheten total om att behålla El Sistema. Maria Persdotter (C) talade om tidiga insatser och att tänka långsiktigt. ”Varför är inte El Sistema en del av välfärden” undrade hon och konstaterade att nedläggningen är kulturfientlig och går stick i stäv med evidens. Peter Karlberg (V) är ideologiskt konsekvent och vill höja skatten. Samtidigt föreslår flera partier i opposition att två av de 30 extramiljoner som ges i höjda statsbidrag 2024 borde gå till just El Sistema.
Oppositionsrådet Elias Georges (S) ansåg att neddragningen är ideologiskt motiverad och en del av en större nedmontering av kulturen. Folkbildning och studieförbund drabbas på riksplanet, integrationssatsningar lokalt. Det handlar enligt honom alltså inte bara om kronor och ören, utan även om ideologi.
Avslutningsvis gäller det att tänka till ordentligt, en eller två gånger till, innan El Sistema läggs ner. Den kompetens som finns hos musikpedagogerna är mycket svår att få tag på och kommer att spridas för vinden, väldigt snabbt. Att vara efterklok och återstarta kommer i praktiken vara omöjligt.