På friskolorna som drivs av IES, Internationella Engelska skolan, råder det sedan länge en gemensam klädkod: eleverna uppmanas bära kläder som är hela och rena och inte stör undervisningen. Den bakomliggande tanken är att skolan ska ses som en arbetsplats och att alla bör anpassa sig efter detta. Givet att det är precis så det ser ut i arbetslivet, nästan överallt finns klädkoder som är viktigt att anpassa sig till både av rent praktiska och säkerhetsmässiga skäl men också för att visa respekt och tas på allvar, torde detta inte vara särskilt kontroversiellt. Skolans uppgift är ju att förbereda barn och unga inför vuxenlivet.
Nu har dock Skolinspektionen beslutat att IES måste riva upp sin klädkod eftersom den "inskränker elevernas frihet". Skolan måste enligt myndigheten upphöra med ordningsregler som begränsar elevernas val av klädsel. Senast den 27 januari nästa år ska IES visa att de slutat med klädreglerna. Detta efter att Aftonbladet i en granskning (11/8) avslöjat att klädkoden innebär att eleverna inte ska ha djupa urringningar eller synliga underkläder, något som enligt såväl tidningen som skolmyndigheterna är djupt upprörande.
Medan det i många andra fria demokratiska länder ses som helt oproblematiskt med skoluniform eller klädkod i skolan har det i Sverige blivit en symbol för förtryck. Det är en märklig utveckling. Särskilt som både många elever och ännu fler föräldrar gärna skulle se att sådant infördes. I en webbundersökning som SVT gjorde 2017 uppgav till exempel 68 procent av de svarande att de ansåg att skoluniform var en bra sak.
Det finns dessutom flera goda skäl till att införa klädregler eller till och med skoluniform. På nästan alla skolor – oavsett område – finns det i dag redan en "inofficiell uniform". Ofta bestående av dyra plagg som många föräldrar kämpar för att ha råd med eller har ångest över att inte kunna ge sina barn. Sexualiseringen sjunker dessutom allt längre ned i åldrarna och framförallt unga flickor känner sig pressade att klä sig allt mer utmanande för att synas.
Att möjliggöra för de skolor som vill att skapa en fristad från detta, till en plats där reglerna är tydliga, där studierna och kunskapen är i fokus och jakten på ytlig bekräftelse inte tillåts ta över, skulle gynna alla. Friheten att leva ut varje del av det personliga uttrycket försvinner ju heller inte för de barn som skulle gå i en sådan skola, men det blir precis som för vuxna något man kan fokusera på under sin fritid.
Det är dags att Skolmyndigheterna tänker om och släpper sin 68-vänstersyn på klädkod i skolan.
Omodernt förbjuda klädregler i skolan
Skolinspektionens beslut om att IES klädkod kränker barnen luktar 60-tal. Många barn få det bättre om “informella skoluniformer” byttes mot tydliga klädregler.
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.