Huvudämnet denna fredag är att bildningsnämnden i Motala nyligen hanterade en motion från Socialdemokraterna om att återinföra skolavslutningsresor till Liseberg för niorna i grundskolan. På grund av pandemin kunde dessa resor inte genomföras under ett par år, men inte heller 2022-2023 blev det någon resa. Dessa år för att det helt enkelt var för dyrt.
Efter den tragedi som inträffade på Gröna Lund häromdagen kan det kanske tyckas taktlöst att så tätt inpå ta upp frågan om att skolelever på initiativ av kommunen de bor i ska resa till en nöjespark för att fira att de slutar grundskolan. Därför ska det klargöras att denna ledare skrivs med största respekt för det inträffade. Den skrivs också med insikt om att nöjesparker medför stor glädje för många, samtidigt som de för andra innebär någonting helt annat.
Utgångspunkten för motionen är att resan till Liseberg ska vara en insats i arbetet mot bruk av alkohol och droger hos barn och ungdomar, vilket i sin tur är en del av stärkt folkhälsa. Ofta brukar argument om att skjuta upp alkoholdebuten föras fram som en viktig del. Dessvärre har ungdomars beteende förändrats. Numera går fler och fler direkt på droger och narkotika, utan att använda sig av mellansteg som alkohol och tobak. Avslutningsresan kan vara befogad ändå, men den kräver förändrade motiveringar och strategier.
Ett annat skäl som anges i motionen är att resorna påverkar ungas rätt till en meningsfull fritid positivt. Den delen är dock väldigt marginell, eftersom det handlar om ett enskilt tillfälle. Det är lite svårt att förstå hur det utifrån det större perspektivet skulle påverka fritiden i stort.
En motverkande faktor som dessutom talar emot att införa samma lösning som tidigare är att de elever som ville åka med fick betala 500 kronor för resan. Det är mycket pengar för en elev i grundskolan, särskilt ett år som 2023 med hög inflation. De kommande åren blir förhoppningsvis bättre, men oavsett är avgiften ett problem. Den skapar motsättningar mellan de elever som har råd och de elever som inte har råd. Den motverkar därmed en meningsfull fritid för många av de elever som troligtvis behöver det allra mest.
Det finns ändå argument för att återinföra avslutningsresorna när frågan avgörs av fullmäktige i höst. Resan är en belöning, ett tack, ett hej då. Den har positiva effekter. Men, då ska den genomföras med full kostnadstäckning för eleverna. Plus att personalen som åker med och gör ett viktigt arbete självklart också ska få relevant ersättning.