Ökad politisk stabilitet väntar i Motala

Samverkan för Motala kommer att ha ett stabilare utgångsläge.

"Sett till mandaten i fullmäktige samlar trion med namnet Samverkan för Motala tillsammans 28 mandat av 57" skriver Tobias Josefsson.

"Sett till mandaten i fullmäktige samlar trion med namnet Samverkan för Motala tillsammans 28 mandat av 57" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Lillian Andersson

Ledare2022-10-12 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Trots att Socialdemokraterna var valnattens stora vinnare och ökade till 20 mandat får de ändå inte vara med och styra Motala kommun under de kommande åren. Det står klart sedan i fredags, då en konstellation med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna berättade att de kommer att samverka framöver.

Sett till mandaten i fullmäktige samlar trion med namnet Samverkan för Motala tillsammans 28 mandat av 57. Det är alltså inte en majoritet och de kan därmed inte klara sig helt själva. Däremot når de via valteknisk samverkan med det kompletterande partiet Liberalerna, med två mandat, majoritet i nämnder och styrelser. Denna samverkan är en vanlig metod, som innebär att de fyra partierna i praktiken tilldelas platser som om de vore ett enda stort parti med egen majoritet.

Situationen ger förutsättningar för ett mer stabilt styre, jämfört med tidigare minoritetsstyre för Alliansen Motala. Det som ändå borde vara lite oroande för de tre partier som ska styra (M, SD, KD) är att de blir beroende av ett delvis utomstående parti. Liberalerna har ställt sig bakom en åtgärdslista med ett 60-tal punkter och säger att de kommer att medverka till en gemensam budget. Samtidigt har de förhandlat till sig uppdrag som de aldrig hade kunnat få själva och säger sig vara fria att i övrigt driva sin egen politik. Vad det innebär i praktiken ska bli intressant att se.

Likheterna med situationen för regeringsunderlaget i rikspolitiken och de partier som kommer att styra i regionen är slående. De konkreta lösningarna varierar, men kärnan är ändå att de tre blå partierna tillsammans med SD kommer att styra i riksdagen, i regionen och i Motala kommun. Sverigedemokraternas konkreta inflytande blir påtagligt på alla nivåer, vilket är revolutionerande för deras del. Däremot borde flera andra parter vara mindre nöjda med utfallet.

Sakpolitiskt blir det sannolikt ingen stor skillnad mot hur det såg ut under den förra mandatperioden, åtminstone inte att döma av det som hittills har sipprat ut kring åtgärdslistan med 60 åtgärder som de fyra partierna säger sig vara överens om. Vad som däremot händer med flera andra redan aktuella frågor och när det dyker upp nya stora frågor återstår dock att se.

I frågan om ishallsplaceringen verkar exempelvis Sverigedemokraterna kluvna. De vill inte ändra på beslutet om att bygga vid riksväg 50, men kommer ändå att försöka påverka sina nya samarbetspartners att ändra sig. Lagom förvirrande, men desto mer spännande att följa.