Enligt utsago ska Albert Einstein ha definierat galenskap som att göra samma sak flera gånger och förvänta sig olika resultat. I det fall att definitionen behöver ett nutida exempel, är det bara att snegla mot Rosenbad.
I torsdags (8/6) blev det klart att regeringen går vidare med förslaget om flygskatt. Inrikesbiljetter och EU-resor blir 80 kronor dyrare. Resor utanför EU får, beroende på avstånd, ett påslag om max 430 kronor. Flyget ska betala för sin klimatpåverkan, triumferade finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Har detta gjorts förut? Ja. Irland och Nederländerna införde en skatt, men avskaffade den på grund av stora negativa ekonomiska konsekvenser. Av samma skäl är Österrike i färd med en utfasning. Skottlands regering vill göra samma sak.
Klimatet då? Eva Samakovlis, Konjunkturinstitutets forskningschef i miljöekonomi, konstaterade i höstas att skatten av flera anledningar inte har några effekter på utsläppen. Norska regeringspartiet Høyre vill avskaffa landets flygskatt för att införa åtgärder med ”bevisad” klimatnytta.
Varför Sveriges regering – ekonomiskt eller miljömässigt – skulle uppnå annat resultat med flygskatten lämnas obesvarat.
Torsdagen bjöd även på besked om höjda bankavgifter. Enligt regeringen själv har man tagit till sig av kritiken som riktats mot förslaget, och behåller därför den bortre gränsen för när avgifterna ska sluta betalas. Kritiken att avgiften de facto blir en bankskatt minskar då i styrka, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomistyrningsverket delar inte Anderssons syn. Gräns eller inte, avgiften räknas rent tekniskt som en skatt enligt expertmyndigheten. Att pengarna inte fonderas separat utan tas upp på Riksgäldens konto gör medlen tillgängliga för regeringen att bruka på andra områden. En inbetalning utan direkt motprestation är i klarspråk en skatt.
Att den modifierade bankskatten spelas ut som en missförstådd avgift förtar heller inte faktumet att regeringen från år 2019 säger sig vilja ha en bankskatt på plats. Inget har i grunden förändrats, men man räknar med att förslaget blidkar en orolig finanssektor.
Om han levde i dag, hade Einstein på goda grunder kallat regeringen för galen. (Liberala nyhetsbyrån)