Gymnasieskolan står inför stora förändringar under de kommande åren. En ny lag medför nya krav, exempelvis att arbetsmarknadens behov ska få en betydligt större betydelse än tidigare när det gäller utbudet. Det är en bra utveckling, som ligger betydligt närmare verkligheten än den drömvärld som historiskt sett har fått råda när det gäller utbud och sökbild på gymnasiet.
Ett annat krav är att en kommun måste samarbeta med minst två andra kommuner om just gymnasiet när det gäller ”planering, dimensionering och erbjudande av utbildning i ett primärt samverkansområde”. Även det är bra, bland annat för att konkurrensen om eleverna är ansträngande för skolorna i vardagen. Kommuner som Motala tappar fortfarande en påtaglig andel elever till stora kommuner som Linköping, som i sin tur lider av trångboddhet.
Ekvationen går helt enkelt ihop på sikt och det är alltså nödvändiga förändringar på gång. Frågan är bara hur de kommer att se ut, men lösningen innehåller i varje fall mer samarbete och samordning.
Siffrorna för det preliminära sökandet till gymnasieskolan inför kommande läsår 2023/2024 visar att drygt två tredjedelar (68 procent) av niondeklassarna som är folkbokförda i Motala kommun har sökt sig till de lokala gymnasieskolorna Carlsunds utbildningscentrum eller Platengymnasiet. Det är en ökning jämfört med föregående år, då 63 procent gjorde motsvarande val. Det ska dessutom sägas att de två mest populära programmen i andra kommuner inte finns i Motala. Det gör att eleverna som vill gå just de utbildningarna måste söka sig till annan ort.
På bildningsnämndens dagordning denna onsdag 24 maj finns utifrån gymnasiefrågan två intressanta ärenden. ”Gymnasieorganisation läsår 23/24” handlar rimligtvis om anpassningar utifrån sökbilden ovan och lär inte medföra några dramatiska förändringar. Däremot är den otroligt viktiga frågan ”Utredning om framtidens gymnasieskola i Motala kommun” ett återkommande ärende.
Inget mer framtidsunderlag finns tillgängligt för ärendet vid denna ledares slutförande, vilket gör att tankarna om vad som ska ske fortfarande är ovissa. Det som ändå är uppenbart är att diskussioner förs med närliggande kommuner i Östergötland. När det gäller fördelning av programutbud på västbanken med Mjölby och när det gäller den större bilden även med storkommunen Linköping.
Framtiden kommer väldigt snart. Mycket arbete återstår för att den ska bli ljusnande för Motala. Det börjar bli hög tid att fatta beslut om vilket vägval som leder dit.