Nu börjar valrörelsen inför valet 2024

Hur bra lyckas partierna koppla den lokala verkligheten till EU-politik?

Förtroendet för EU-kommissionen och EU-parlamentet ökar, samtidigt som stödet för det svenska EU-medlemskapet ökar kraftigt i skuggan av kriget i Ukraina. Hela 68 procent av svenskarna är nu för, skriver ledarskribenten.

Förtroendet för EU-kommissionen och EU-parlamentet ökar, samtidigt som stödet för det svenska EU-medlemskapet ökar kraftigt i skuggan av kriget i Ukraina. Hela 68 procent av svenskarna är nu för, skriver ledarskribenten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare2023-05-03 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Om lite drygt ett år är det dags för nästa valdag i Sverige och stora delar av Europa. I början av juni 2024 genomförs nämligen nästa val till Europaparlamentet i alla medlemsländer. Då väljs vilka 705 ledamöter som kommer att representera de 27 ingående nationerna. För Sveriges del står kampen om blott 21 platser, vilket gör att tröskeln för att komma in i det beslutsfattande rummet är relativt hög.

En nyckel för att engagera väljare och därigenom kunna vara med och påverka EU-världen är att skapa en förståelse för att det som sker i Europaparlamentet verkligen påverkar vår vardag här hemma i Sverige. I Östergötland, i Motala, i Vadstena. Varje dag, dygnet runt, året runt.

En aktuell fråga som härstammar från just EU och kommer att påverka alla 290 svenska kommuner och alla 21 regioner är förändringen att det från och med oktober 2023 kommer att krävas minst elva timmars dygnsvila för arbetare. Det kommer att medföra stora förändringar inom exempelvis kommunal omsorg, regional vård och olika typer av räddningstjänst.

Grunden bakom förändringen är i grunden god och handlar om att skydda arbetstagare mot oskäligt långa arbetspass. Arbetsmiljö och hälsa sätts i centrum, för på en del håll ser det ärligt talat inget vidare ut. Det betyder dock inte att regelverket är optimalt för alla inblandade, eftersom EU:s länder fungerar så pass olika. Det måste också finnas med i tanken.

Hur ser då intresset för EU ut? I Sverige har det varit alldeles för svalt för vårt eget bästa. Senaste valet år 2019 var valdeltagandet i Sverige 55 procent, vilket innebar en ökning för tredje gången i rad. För demokratins och legitimitetens skull är det nödvändigt att deltagandet fortsätter att öka. För att vi ska kunna nå dit har även politiker på lokal nivå ett stort ansvar.

Det som är glädjande är att svenskar över lag verkar bli mer intresserade av EU och dessutom mer positivt inställda till EU-samarbetet. Enligt ”Svenska trender 1986–2022” från SOM-institutet vid Göteborgs universitet finns det flera indikatorer som pekar på just detta. Förtroendet för EU-kommissionen och EU-parlamentet ökar, samtidigt som stödet för det svenska EU-medlemskapet ökar kraftigt i skuggan av kriget i Ukraina. Hela 68 procent av svenskarna är nu för, samtidigt som endast elva procent är emot.

I samband med Europadagen den 9 maj kommer de EU-positiva partierna med Liberalerna i spetsen att dra igång valrörelsen 2024. Håll sinnet och ögonen öppna, nu börjar kampen om Europaparlamentet!