Nostalgi är inget skäl för skolfotografering

Dags för skolstart höstterminen 2021. Nya drömmar. Nya vänner. Nya kunskaper. Ny skolkatalog. Eller hur blir det egentligen med den saken?

Sett ur skolans perspektiv finns det flera goda skäl att ha klassfoton. Ett sådant är att vikarier i skolorna ska kunna ha tillgång till bilder och namn, vilket underlättar arbetet.

Sett ur skolans perspektiv finns det flera goda skäl att ha klassfoton. Ett sådant är att vikarier i skolorna ska kunna ha tillgång till bilder och namn, vilket underlättar arbetet.

Foto: Ruud, Vidar

Ledare2021-08-14 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Fotografer som ägnar sig åt skolfoto förtjänar respekt. Det är ett krävande arbete att guida många barn på kort tid, för att inte tala om att lyckas få samtliga barn och vuxna på ett klassfoto att vara med på noterna samtidigt. Utan att blinka, titta bort eller göra någonting annat som påverkar helhetsbilden negativt.

Varför finns skolfotografering? Ur vårdnadshavares perspektiv handlar det inte sällan om nostalgi kring att kunna titta tillbaka på gamla klassfoton och om att få tillgång till fina porträttbilder på sina egna barn. Svaga argument, ärligt talat.

Sett ur skolans perspektiv finns det flera goda skäl att ha klassfoton. Ett sådant är att vikarier i skolorna ska kunna ha tillgång till bilder och namn, vilket underlättar arbetet. Ett annat är att skolor kan behöva klassfoton för att identifiera elever i olika sammanhang, både positiva och negativa.

Inget av dessa argument kräver att det utöver klassfotot även tas högkvalitativa porträtt av eleverna. Skolorna har nämligen normalt sett ingen anledning att ha sådana. Det finns därmed ingen rimlig anledning till att låta kommersiella företag använda skolans undervisningstid till att ta bilder på alla barn, för att sedan mot en relativt stor summa pengar erbjuda bilder till barnens vårdnadshavare.

På 1980-talet när jag själv var barn kan det ha varit motiverat med enskilda porträttbilder i skolan, utifrån hur världen såg ut då. Då gick det inte att zooma in, som på dagens extremt högupplösta digitala foton. Framkallning av film var omständligt och dyrt. På 2020-talet är läget däremot ett helt annat. Det går att zooma digitalt. Många har möjlighet att med enkla medel och tillgängliga smarta telefoner skapa fullt dugliga porträttbilder. För den som önskar finns det därtill högkompetenta fotografer med studio eller mobil utrustning att anlita för att ta porträttbilder.

Ibland hävdas det att GDPR som ska skydda individers integritet sätter stopp för skolfotografering. Även om pappersarbetet konkret har blivit mer krävande och även om det har förekommit brott mot regelverken från enskilda företag bakom fotograferingen, är GDPR i sig ändå inget skäl att sätta stopp för fotograferingen.

Huvudskälet till att inte anordna individuell fotografering av elever är alltså att skolorna inte behöver bilderna. Att ordna klassfoto i en mindre skala är däremot fullt rimligt även framöver, men då enbart för skolornas interna bruk.