Negativt att begränsa elevernas valmöjligheter

Mer samarbete är framtiden för gymnasiet.

"Det är nödvändigt att titta närmare på en alternativ lösning med samarbete via avtal, som inte frikopplar gymnasiet från kommunernas övriga organisationer" skriver Tobias Josefsson.

"Det är nödvändigt att titta närmare på en alternativ lösning med samarbete via avtal, som inte frikopplar gymnasiet från kommunernas övriga organisationer" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-01-08 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I höstas presenterades en utredning om gymnasiets framtida organisation i västra Östergötland. Motala, Vadstena, Boxholm, Mjölby, Tranås och Ödeshög har anlitat bland andra Lars Stjernkvist för att få ett relevant underlag inför framtiden.

I dag samarbetar dessa kommuner med andra på en regional nivå, med ett fritt skolsök för gymnasieelever inom Östergötland. Det ger en frihet och möjlighet att söka sig till just den skola och utbildning som önskas, om betygen räcker till för att komma in.

Att kunna söka på lika villkor inom regionen är en styrka för elevernas valmöjlighet. För den som har en liberal utgångspunkt är detta rätt, eftersom det är elevens ambition som är utgångspunkten i stället för vilken hemkommun som eleven har. Samtidigt skapas problem, inte minst genom att elever med lägre betyg kan tvingas att lämna sin hemort för att gå en viss utbildning, trots att den finns på hemmaplan.

Ur en kommuns synvinkel är det ekonomiskt bäst att eleverna väljer gymnasiet i hemkommunen, om så är möjligt. Det ger ett bättre utnyttjande av platser och förutsägbarhet över tid. Samtidigt går det inte att behandla frågan så pass snävt. Att begränsa elevernas valmöjligheter får andra negativa konsekvenser.

Utredningen konstaterar att det finns många tomma platser på gymnasiet i de aktuella kommunerna. Det är ett slöseri med resurser och det är därför välkommet att titta närmare på ett tätare samarbete kring fördelningen av olika program, men det gäller också att vara försiktig med hur det görs.

Kärnan i det som utredningen föreslår är att bilda ett kommunalförbund för de ingående kommunerna. Samtidigt föreslås att det fria skolsöket till kommunala gymnasieskolor inom Östergötland försvinner, bland annat för elever från Motala och Vadstena. Det fria söket till friskolor går inte att hindra, men den nya begränsningen skulle ändå påverka eleverna mycket negativt.

Det är nödvändigt att titta närmare på en alternativ lösning med samarbete via avtal, som inte frikopplar gymnasiet från kommunernas övriga organisationer. Samordningen med både grundskola och vuxenutbildning riskerar annars att försämras. Situationen är knepig och kräver förtroende parterna emellan, men det går att lösa om viljan finns.

Dessutom måste det undersökas hur ett fritt skolsök samtidigt kan behållas. Att från de mindre kommunernas håll avskaffa det i regionen vore riskabelt. Här har kommunala politiker ett stort ansvar att se både till den kommunala ekonomin och till elevernas förutsättningar att kunna utvecklas.