En kommun är ingen ö. Kommuner konkurrerar på olika sätt inom ett antal områden. Det handlar bland annat om att få människor att flytta till sig och bli nya invånare, att locka till sig turister, att det ordnas olika typer av evenemang och att företag både etablerar sig och växer.
Det finns olika sätt att försöka nå resultat och ungefär lika många varianter på utfall. Om vi för en stund snöar in lite på den sistnämnda delen om att locka till sig företag och att få dem att växa råder det en väldigt tuff konkurrens mellan kommuner i Sverige. De försöker att ”ligga i framkant”, vara expansiva och på andra sätt vara attraktiva.
I fallet Vadstena startades 2017 kommunägda Vadstena turism- och näringslivsbolag för att hantera frågor av det här slaget. Bara några år senare beslutade dock kommunfullmäktige att lägga ner bolaget och återta arbetet i den ordinarie kommunala förvaltningen. Det möttes av hård kritik från oppositionen med C och Konsensus i spetsen, men den M-ledda majoriteten stod fast vid nedläggningen.
Om det var rätt eller fel beslut går att diskutera, men hattandet i sig har med facit i hand varit dåligt för Vadstena. Det har kostat pengar och energi, som kunde ha använts på bättre sätt. När beslutet om att starta bolaget fattades var intentionerna säkerligen goda, men Moderaterna lät inte ideologin styra ensamt.
Motala kommun har under senare år valt att lägga ut motsvarande arbete på en extern aktör, utifrån upphandlingar kring näringslivsutveckling samt turism och besöksservice. Tillväxt Motala arbetar utifrån femårsavtal med affärsområdena investering och etablering, besöksnäring och evenemang, platsmarknadsföring, samt företag och tillväxt. Här pratar vi verkligen bredd.
Har då den externa lösningen, som sannolikt delvis är baserad på ideologi, varit rätt väg att gå för Motala? Vilket svar du får på den frågan beror mycket på vem du frågar. En del av den politiska sfären och en del av tänkarna i samhället är minst sagt skeptiska till upplägget. De styrande politikerna verkar mer nöjda med upplägget, eftersom de valde att genomföra en ny upphandling.
Att ha förståelse för hur de två kommunerna har valt att lösa arbetet både förr och i dag är bra nu när frågorna om näringslivsutveckling på olika sätt är heta, bland annat utifrån den nyligen presenterade näringslivsrankningen. Det är också bra att ha förståelse för att ideologi är viktigt, men långt ifrån allt. Bara för att ett visst parti styr betyder det inte att alla kommuner väljer samma väg för hur näringslivsfrågor och turism ska hanteras.