Diskussionen om A-traktorer är het på insändarsidor och i vintertrafiken. Samtidigt är det snart dags för ett nytt år, vilket kommer att få effekter för kollektivtrafiken. Inom detta område har landsbygden diskuterats under en längre tid. Inte minst under det senaste året då om- eller nedläggning av linjer på landsbygden har genomförts.
En slutsats som ofta saknas är att en frånvaro av kollektivtrafik har ett samband med den kraftigt ökade mängden A-traktorer. Därför är det dags att lyfta upp den frågan och på allvar göra den aktuell. Saker och ting hänger nämligen ofta ihop. Ändras någonting i ena änden av ett system så triggas en händelsekedja som kommer att ge effekter i den andra änden. Det blir en variant av den berömda fjärilseffekten (”butterfly effect”).
Extra krångligt blir det om vi kopplar ihop flera samverkande system. Den komplexa bilden blir svår att överblicka, vilket gör det svårt för tjänstepersoner att leverera ett bra underlag till politikerna. Det är bland annat det som kan göra det svårt att fatta välgrundade beslut. Det kan vara så att det inte går att skapa sig en heltäckande bild av effekterna. Situationen är för komplex.
Gymnasieskolan är i dag obligatorisk i Sverige. Inte rent lagmässigt, men i praktiken är en gymnasieexamen för de flesta ett krav för att ta sig ut i arbetslivet. Det är inget konstigt i sig, eftersom utbildningen är väldigt viktig. Däremot får inte gymnasieelever skolskjuts, den rättigheten tar slut efter grundskolan.
För elever som enligt lag har rätt till studiehjälp ska dock elevens hemkommun enligt Skolverket ”stå för kostnaderna för elevens dagliga resor mellan bostaden och skolan”, om avståndet är minst sex kilometer. Kommunen får samtidigt bestämma hur resorna ska ske och vilken ersättning som ges. I regel får eleverna ett busskort, eller den summa pengar som ett sådant kostar.
Det löser dock inte problemet för den som saknar en buss att åka med. Elever som ännu inte är myndiga blir därför direkt beroende av att bli skjutsade, eller så får situationen om föräldrarnas ekonomi tillåter lösas med någon form av moped eller A-traktor. Pragmatiskt.
Region Östergötland som ansvarar för kollektivtrafiken har historiskt inte räknat med gymnasieelever i resandeunderlaget när landsbygdslinjer har lagts ner. Nu ser vi en av effekterna av det. Ett ökat enskilt resande som är dåligt för miljön, för plånboken, för trafiken, för samhället och för individerna. En förändring måste alltså göras för att skapa en hållbar situation framåt.