Med precis ett år kvar till valet hösten 2018 arbetas det både nationellt och lokalt med olika politiska idéprogram som ska få väljarna att lägga sina röster på ett visst parti. Dagens politiker har en stor utmaning i att nå ut med sina budskap till väljarna, inte minst de politiker som är lokalt engagerade. Det finns olika arenor att använda för ändamålet och nätet blir en allt mer avgörande sådan.
Politiskt engagemang är beundransvärt. Att människor tar av sin egen tid och av sina egna pengar för att utifrån bästa förmåga påverka samhället i den riktning som anses vara bäst är en fantastisk företeelse. På många håll runt om i världen fängslas eller avrättas människor på grund av sina politiska insatser, vilket gör Sveriges tillåtande situation än mer fantastisk.
När nu hjärnceller knådas och formuleringar hårdgranskas i arbetet med de politiska program som tas fram inför den kommande mandatperioden finns det många utmaningar. Dels ska politikerna veta vad de vill inom olika områden, gärna också veta varför de vill just på detta sätt. Målbilder skapas och argument finslipas, varefter den största utmaningen tar vid. Att nå ut till de potentiella väljarna.
Att politiker rör sig ute på stan är ett relevant inslag i försöket att få in synpunkter från allmänheten och att få sprida det egna budskapet. Situationen passar dock inte alla politiker, eller för den delen inte alla mottagare. Dörrknackning är en liknande aktivitet som har blivit allt mer populär på senare år, men den är knappast effektiv sett till den tidsinsats som krävs för reell påverkan.
Tidningar når en viss generation, en allt äldre sådan. Redaktionellt utrymme i olika former är väldigt värdefullt på sitt sätt, men är ingenting som kan garanteras. Annonser blir därför ett inslag som ges tyngd, likaså motsvarande köpta utrymme radio och tv. Effekten är dock svår att mäta, för att inte säga omöjlig.
Samma grundproblem gäller till stora delar för annonsering på nätet, även om det på denna front finns större möjligheter att få information om mottagaren. Bruset är däremot desto högre och att lyckas nå fram till den tänkta mottagaren kräver stor skicklighet – och även när det lyckas gäller det att träffa rätt med kärnan i budskapet. Ändå blir nätet allt viktigare för varje dag som går och kommer att spela en avgörande roll för valarbetets resultat.
För den lokalt aktive politikern kan det vara frustrerande att se hur mycket resultatet på riksplanet påverkar och hur mycket de nationella opinionsundersökningarna betyder. Det lokala engagemanget har väldigt lite med rikspolitiken att göra, men det märks sällan att så är fallet.
Att det är så pass svårt att nå ut med det lokala kan på sikt vara ett hot mot demokratin. Nätets stora betydelse kan också vara ett hot, då det mänskliga mötet missas. Förmågan att uppfatta mänskliga egenskaper som känsloläge, tonfall och att uppleva en ärlighet bakom ett budskap går till stora delar förlorade. Den kraft som finns i digital kommunikation är fantastisk, men den är samtidigt bedräglig. Att valet kan avgöras på nätet är därför delvis skrämmande.