Den som är intresserad av landsbygdens utveckling har under många år stött på olika typer av Leader-projekt, där olika aktörer i bygderna med hjälp av stöttning från bland andra kommuner och finansiering från flera olika EU-fonder.
Leader-området runt Vättern där Motala och Vadstena finns med har gjort mycket nytta, med det värdefulla vattnet som gemensam samlingspunkt för engagemang och projekt. Efter denna programperiod som sträcker sig fram till 2023 kommer dock Leader Vättern inte att finnas kvar. Det lämnar efter sig ett tomrum, som nu så smått börjar att fyllas.
I Motala behandlade kommunstyrelsen i april en av Leader Vättern föreslagen framtidsstrategi för att hantera frågorna framåt. Grundtanken är att på olika sätt införliva vattenfrågorna i de olika landbaserade Leader-områdena runt Vättern, bland annat Folkungaland där Motala och Vadstena också ingår. Det förefaller vara en klok strategi, inte minst utifrån faktorer som turism och dricksvattenförsörjning.
På samma kommunstyrelsesammanträde fanns två andra tydligt vattenkopplade ärenden på dagordningen. Ett handlade om vattenförvaltning i södra Östersjön, där det finns tydliga förbättringsområden för att åtminstone ge vattenmiljön chansen att kunna överleva på ett rimligt sätt. Här finns en stark internationell prägel, även här med EU som en viktig aktör för att kunna nå framgång.
Det antagligen mest kontroversiella ämnet med störst debattpotential handlade om strandskyddet. Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har i Januariavtalets punkt 23 om landsbygden kommit överens om i grunden göra om strandskyddslagstiftningen. Detta förbereds nu och ett utredningsförslag är ute på remiss. Det förefaller dock dessvärre inte vara någon förändring ”i grunden”, utan mer en justering.
Motalas respons berör väldigt viktiga områden, inte minst att det saknas ett antal olika typer av definitioner. Det kan tyckas tekniskt, men det kommer att ha väldigt stor betydelse med tolkningar kring exempelvis bredd och storlek på mindre sjöar och vattendrag, vad nytta är och vad särskild betydelse innebär.
Med tanke på den otroliga potential som den vattennära landsbygden i Motala kommun har för unika boendemiljöer är det väldigt viktigt att så mycket som möjligt försöka bidra konstruktivt till att skapa rätt nivå av möjligheter. Allmänhetens tillgång till vattendrag är viktig, samtidigt som individens äganderätt och vilja måste respekteras. Här behövs balans.
För övrigt anser jag att Vättern borde bevaras.