Motalas satsning vacker för både själen och plånboken

Förebyggande arbete mot missbruk ger hopp om framtiden.

Motala kommun satsar på att stötta personer med missbruksproblem i ett tidigare skede, genom ett aktivitetshus och akutboende.

Motala kommun satsar på att stötta personer med missbruksproblem i ett tidigare skede, genom ett aktivitetshus och akutboende.

Foto: Robin Haldert/TT

Ledare2024-02-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Efter röran med skolförändringarna i Motala tätort, som åtminstone ur ett kommunikationsperspektiv får betraktas som ett misslyckande, kommer det nu mer positiva nyheter från kommunen på lokal- och verksamhetsfronten. Att Motala kommun väljer att satsa drygt tre miljoner på ett nytt boende för personer med missbruksproblem är väldigt klokt.

Det beror inte bara på att de tidigare lokalerna i Gula villan inte håller måttet för övernattning och brandskydd, utan även på att det är ett sätt för kommunen att ta ansvar för sina invånare. Dessutom är det ekonomiskt klokt att ta saken i egna händer, i stället för att problemen eskalerar och kommunen blir helt beroende av externa lösningar för att hantera en annars ohållbar situation.

Kommuner har ett stort ansvar inom många områden, där vissa lagar och regler är mer långtgående än andra för invånarna. Ett sådant exempel är LVM – ” Lag om vård av missbrukare i vissa fall”. Här har kommunen möjlighet att via socialnämnden, eller motsvarande instans, ansöka hos förvaltningsrätten att tvångsomhänderta myndiga personer.

När det gäller LVM är det i Sverige ungefär 1 000 personer per år som omfattas av dessa tvingande beslut, med en vårdtid på i snitt fyra månader. Att utifrån problem av det här slaget placera vuxna på olika hem och platser runt om i landet är rent krasst väldigt dyrt för en kommun. Det ställs logiskt nog höga krav på boenden som LVM-hem och liknande lösningar, vilket medför höga kostnader.

Det är inte helt lätt att säga exakt hur mycket det kostar – och det kan dessutom variera kraftigt – men i storleksordningen 5 000 kr per dygn för en LVM-placering. Fyra månader med en placering innebär alltså totalt cirka 600 000 kronor, för en enda person. Det finns alltså väldigt stora skäl att minska antalet tvingande placeringar.

Det är exakt detta som Motala nu arbetar vidare med. Alltså att försöka stötta personer med missbruksproblem i ett tidigare skede, genom ett aktivitetshus och akutboende som ska gå under namnet Satelliten. Att på det här sättet försöka skapa en trygg punkt i en stökig tillvaro, en plats där det finns stöd att få och personal som finns tillgänglig dygnet runt bidrar till att minska lidande, rädda människoliv och därtill även att spara stora pengar.

Det konstateras i underlaget att ”redan EN förhindrad LVM-placering motsvarar till exempel kostnaden att kunna erbjuda en mötesplats samt sysselsättning för vuxna missbrukare”. Tänk så vacker en satsning ett förebyggande arbete kan vara, för både själen och plånboken.