Länsstyrelsen har utifrån en begäran från ett stort antal invånare i Nydalen med omnejd ställt frågan till Motala kommun hur den ställer sig till en ändring av kommungränsen i norr. Kommunfullmäktige i Motala svarade i måndags ”tack, men nej tack” till den aktuella utökningen av kommunens geografi, men meningarna om vad som vore rätt väg att gå i frågan gick isär.
Kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) beskrev ärendet som både svårt och stort. På vilket sätt skulle det här gagna medborgarna, frågade han sig, och såg inga direkta vinster. Det känns som ett lite väl snävt synsätt, för visst skulle en ändring kunna gagna invånarna. I annat fall hade de rimligtvis inte lagt ner all den kraft som krävs för att komma så här långt.
Samtidigt skulle en ändring av gränsen kräva stora administrativa och byråkratiska resurser för både kommuner och regioner, vilket är en förståelig invändning. Henriksson uttryckte ändå en önskan om en ökad interkommunal samverkan, vilket exempelvis skulle kunna innebära att kommunerna kan arbeta mer tillsammans utifrån de boendes förutsättningar. Det vore välkommet, inte minst när det gäller sådana saker som skolgång och samhällsservice. Kommuner är generellt för små enheter för att vara optimala.
På andra sidan i sakfrågan stod Maria Persdotter (C) med en argumentation kring att viljan hos Nydalens invånare borde väga tungt. Hon ville i stället välkomna de ungefär 200 berörda personerna till Motala kommun. Peter Karlberg (V) kom till samma slutsats och poängterade på ett klokt sätt att kommuntillhörighet handlar om väldigt viktiga saker som var barn går i skola och var människor får vård.
Även om det nu alltså blev ett nej går det inte att stirra sig blind på kommungränser. För att skapa en bättre fungerande vardag för personer i kommunens ytterkanter krävs mer. I norr finns exempelvis starka kopplingar mellan Tjällmo och grannkommunens Zinkgruvan/Mariedamm. I söder har Fornåsa positiv betydelse för grannkommunens Skeppsås/Normlösa. Människor har rörelsemönster som korsar gränser och kommunerna bör åtminstone inom rimliga gränser anpassa sig efter det – inte tvärtom.
Förhoppningsvis kan den aktuella önskan från Nydalens invånare ändå medföra en positiv förändring, även om kommungränsen inte kommer att ändras. En begäran om en sådan ändring, med många engagerade människor bakom den, är en tydlig signal till Askersunds och Motalas kommunledningar. Mer behöver göras för att skapa en bättre fungerande vardag.