Det är en ökning med 28 procent från i fjol, vilket fick Kronofogden att kraftsamla för att stärka det förebyggande arbetet runt om i landet. Kommunerna är en helt central aktör, eftersom de ofta har direktkontakten med de berörda människorna – men även med fastighetsägarna.
Sett till helheten i Östergötland är Kronofogdens statistik för avhysningar under de senaste åren en dyster läsning. Utvecklingen går över lag åt fel håll. Både antal ansökningar om avhysningar och antal verkställda avhysningar – vräkningar – har ökat flera år i rad.
Exempelvis har vräkningarna i Östergötland ökat med 23 procent, från 167 stycken år 2020 till 205 stycken år 2022. I riket har antalet avhysningar under samma tidsperiod ökat med 20 procent, från 2 106 till 2 523 .
Antal barn i Östergötland som drabbas av vräkningar har ökat från 17 under 2022 till 27 under 2023, enligt statistik från september. För Motalas del ser situationen åtminstone bättre ut än för både riket och Östergötland. Här har nivåerna varit tämligen stabila under de tre senaste åren, med ungefär 25 ansökningar och 5 verkställda avhysningar per år.
Vadstena har så få fall att det blir svårt att bedöma utvecklingen, men det rör sig om ensiffriga fall av ansökningar och enstaka fall av verkställda avhysningar. Den enda kommunen i Östergötland som har en tydligt positiv utveckling är Mjölby kommun, som under några år har genomfört ett projekt för att arbeta aktivt med frågan.
Antalet verkställda avhysningar har där sjunkit gradvis från tolv till två från 2022 till 2022, med noll avhysningar hittills under 2023. Andra kommuner, däribland Motala, försöker nu dra lärdom av det arbete som har gjorts där för att lyckas ännu bättre. Att inspireras av framgång och hitta sina egna vägar framåt utifrån det brukar kunna vara både klokt och lyckosamt.
En av nyckelfaktorerna är att skapa en bred kunskap om problemen och en delaktighet utifrån det. Alla som utifrån sin roll i den offentliga sektorn kommer i kontakt med människor på ett eller annat sätt bör ha en förståelse för risken och känna till vilka åtgärder som finns att ta till. Det gäller särskilt personer inom socialtjänsten, men även i andra delar av samhället. Det är den långsiktiga delen. När problemen väl identifieras måste det också finnas kraft att handla snabbt, för att hantera det kortsiktiga.
Att döma av både statistik och agerande från Motala kommun är arbetet på rätt väg. Fortsätt så! Att ha tak över huvudet är otroligt viktigt, allra viktigast för barn.