”Detaljplanen för Gallerian överklagas” var en av de stora rubrikerna under förra veckan i MVT. I korta drag är planen att gallerian vid Stora Torget i Motala ska utökas på höjden med bostäder uppe på taket. Effektivt, centralt och framtidsinriktat. Populärt hos många, impopulärt hos få.
Att på det här sättet skapa fler bostäder genom att öka densiteten är en sorts förtätning som borde vara välkommen hos de allra flesta. Dessutom ligger den i linje med hur översiktsplanen för Motala säger att tätorten bör utvecklas. Förtätning innebär annars ofta att andra typer av mark tas i anspråk för att bygga hus på. Grönytor eller parkeringar, som i fallet Buntmakaren som finns några kvarter åt nordväst.
Läget för de nya bostäderna är minst sagt centralt. Därtill pendelnära för den som har möjlighet att använda Östgötapendeln eller Tåg i Bergslagen för att transportera sig till och från arbete eller fritid. Fler människor i centrum ger på marginalen också bättre förutsättningar för en kommersiellt levande stadskärna. Utsikten från de övre våningarna lär dessutom bli väldigt behaglig för de boende, vilket så klart ökar attraktionskraften.
Just utsikten är dock en av anledningarna till att överklaganden har kommit in rörande den uppdaterade detaljplanen, eftersom den kommer att förändra centrumbilden. Fast ärligt talat, det är väl ändå lite det som är poängen med att bygga på höjden?
Beslutet om en förändrad detaljplan fattades i slutet av januari och skulle ha trätt i kraft efter tre veckor, men i och med att överklaganden har kommit in är risken att projektet kommer att försenas. Kanske skulle det kunna ha motverkats genom förändrade och förbättrade samrådsprocesser? Långsiktigt är det en viktig fråga att ställa sig.
Att ett antal detaljplaner kring Lalandia har överklagats och därefter stoppats är välkänt. Kommunen har fått bakläxa och har delvis fått börja om efter flera formfel. Det är ett av många exempel på att överklaganden har en plats i det svenska byråkratiska systemet. På gott och ont finns det möjlighet att överklaga, både för att värna enskildas intressen och för att processer och beslut ska följa rådande lagar och regler.
Fortsätt att hålla i hatten, för fler överklaganden är sannolikt på gång. Detaljplanen för upp emot 250 bostäder, en idrottshall och en fritidsgård på Ekön har precis antagits av samhällsbyggnadsnämnden. Vi kan räkna med att överklaganden bokstavligt talat kommer som ett antal brev på varannandagsposten. Fortsättning följer.