Motala kvinnojour har passerat den aktningsvärda åldern 30 år, men är ”still going strong” och behövs mer än någonsin. Mäns våld mot kvinnor utgör dygnet runt, året runt ett stort problem för många kvinnor. Omfattningen ökar dessutom.
Över hälften av alla kvinnor uppger att de efter sin 15-årsdag har utsatts för våld av en man. Var tredje ung tjej uppger att hon innan 15-årsdagen har utsatts för våld av en man. Åtta av tio kvinnor mellan 18 och 24 år har blivit sexuellt trakasserade av en man. Mörkertalet är dessutom enormt, endast vart tionde fall polisanmäls. Detta och mer redovisade Roks i studien ”Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld” i november 2022.
Ekonomiskt stöd från kommuner är avgörande för att lokala kvinnojourer ska fungera. För en långsiktig stabilitet behövs också fleråriga avtal, vilket glädjande nog har blivit allt vanligare för de så kallade IOP-avtalen mellan kommunerna och Motala kvinnojour.
Pengar är dock inte det enda som behövs. Det krävs även att andra typer av regler ger rätt förutsättningar. Därför är det problematiskt att den tidigare socialdemokratiska regeringens förslag om tillståndsplikt för skyddade boenden fortfarande är aktuellt. Det finns förvisso goda intentioner bakom förslaget, men genomförandet skulle kunna få mycket negativa konsekvenser för ideella organisationer som Motala kvinnojour.
Förändringen innebär i praktiken att trösklar höjs avsevärt, både för ideella organisationer och för drabbade kvinnor som behöver hjälp. Utvecklingen går mot att de utsatta sätts bakom lås och bom, medan förövarna går fria. Vi behöver som samhälle tvärtom sänka trösklarna för de utsatta att få hjälp, samtidigt som förövarna sätts bakom lås och bom.
Att ställa tydligare krav på aktörer och att skapa en mer professionell struktur för stödet till våldsutsatta kvinnor och barn är i grunden bra. Att likställa ideella organisationer med privata marknadsaktörer är däremot dåligt, eftersom de är två helt olika företeelser med olika drivkrafter och förutsättningar för existens.
Om den nya regeringen med M, KD och L tar frågan om ideella kvinnojourers överlevnad på allvar är det dags att skrota det S-märkta lagförslaget. Det finns bevisligen olika uppfattningar både mellan och inom partierna lokalt och nationellt, vilket gör situationen komplicerad. Med rätt vilja borde det ändå gå att stoppa lagförslaget, som annars förväntas träda i kraft i sommar. Med negativ effekt för våldsutsatta kvinnor och barn i vår närhet.