Måndagens kommunfullmäktige i Motala bjöd på en osedvanligt innehållsfattig dagordning. Borgensavgift och ett par olika taxor för nästkommande år 2022 var de främsta beslutspunkterna av signifikans. De totalt 13 punkterna avklarades på mindre än en timme, inklusive en votering.
Dessutom föll en av punkterna om taxor bort på grund av sjukdom hos föredragande person, vilket känns aningen underligt med tanke på att förslaget var att taxan skulle börja gälla från årsskiftet. Antingen borde framförhållningen vara bättre eller så borde det finnas en alternativ lösning på presentationen av ärendet. Beslut om en taxa ska inte stå och falla med att en enskild person råkar vara frisk eller sjuk vid ett visst tillfälle. Vårt politiska system och den tjänstepersonsorganisation som stöttar systemet måste kunna vara mer robust än så.
När innehållet i ett sammanträde är så pass klent kan det tyckas onödigt att anordna ett möte. I effektiviseringstidevarvet är det naturligt att ställa sig frågan framåt kring hur så pass små fullmäktigen kan undvikas. Demokrati ska få kosta, men det gäller att hushålla även med arvoden och övriga kostnader relaterade till fullmäktige.
Desto mer intressant var det att ta del av kommunstyrelsens beslut kring en plan för implementation av Agenda 2030 i kommunens verksamheter. Du hör säkert talas om Agenda 2030 löpande och läser om den då och då, men har du koll på vad den innebär?
Innehållet handlar om 17 globala mål för hållbar utveckling. De många olika aspekterna påverkar vårt samhälle, med ambitionen att behålla en för mänskligt liv fungerande planet. De olika målen slogs fast av Förenta nationerna år 2015 och med tanke på att det redan då var kort om tid till år 2030 var ambitionerna i sammanhanget mycket höga.
Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.
Det är sannerligen inga lätta uppgifter som ligger framför oss under de närmaste åren som återstår till 2030. Konkretisering sker i de 17 olika målområden som finns, med 169 delmål och över 230 indikatorer som visar hur utvecklingen ser ut på vägen till mållinjen.
För att vi ska kunna lyckas måste de globala målen måste brytas ner och konkretiseras på lokal nivå. Därför är det väldigt välkommet att Motala kommun nu har beslutat om en plan för genomförandet även i budgetarbete och målformuleringar framåt.
Lysande, nu inväntar vi den fortsatta verkstaden.