Mot höjd skatt

Företagande.
Det Àr obegripligt att nÀringsminister Mikael Damberg Àr beredd att medverka till att mÄnga smÄföretagare drabbas av en skattechock.

Företagande. Det Àr obegripligt att nÀringsminister Mikael Damberg Àr beredd att medverka till att mÄnga smÄföretagare drabbas av en skattechock.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2017-01-30 04:00
Detta Àr en ledare. MVT:s ledarsida Àr oberoende liberal.

Varför startar man ett företag egentligen? För de allra flesta Àr det för att förverkliga en dröm, att skapa nÄgot, att fÄ arbeta efter eget huvud. Att tjÀna pengar Àr en drivkraft, men för vÀldigt fÄ Àr det den enda.

Samtidigt behöver Àven företagare en inkomst för att kunna försörja sig.

Ibland kan man ta ut lön eller inte. Det beror pÄ inflödet av pengar. Ibland kan man ha semester om man kan organisera sin verksamhet sÄ att kunderna dÄ inte sviker. Ibland kan man göra pensionsavsÀttningar eller göra en utdelning om kapitalet Àr tillrÀckligt stort.

MÄnga företagare tar inte sjÀlva ut en stor arbetsinkomst, sÀrskilt inte under uppbyggnaden av en verksamhet. Det kan ocksÄ krÀvas investeringar för att utveckla en produkt eller tjÀnst. Inte sÀllan spricker tidsplanen, ett samarbete gÄr om intet, tillverkningen strular, rekryteringen av rÀtt personal tar tid. Under denna tid Àr det Àgare och investerare som tar utgifterna och riskerna.

Ibland tar det flera Är att fÄ lönsamhet i ett bolag. Men sedan kan ett företag flyga högt, till gagn och glÀdje bÄde för Àgare, anstÀllda och kunder.

Regeringen och dess utredning om översyn av de sÄ kallade 3:12-reglerna om beskattning av de minsta företagen har dock inte förstÄtt eller respekterat att det förhÄller sig pÄ detta vis.

Utredarens uppdrag har ogenerat varit att begrÀnsa möjligheterna för fÄmansbolagens Àgare att ta ut inkomst frÄn kapital. Det betyder att det blir svÄrare att satsa pengar i dag för att i framtiden förhoppningsvis kunna fÄ tillbaka dem med avkastning. Det vill sÀga ta ut lön för risktagande och hÄrt arbete med ingen eller lÄg arbetsinkomst.

Hur mÄnga tror att fler privatpersoner med drömmar och vilja att genomföra dem men med litet finansiellt kapital kommer att kunna och vÄga starta företag om dessa försÀmringar införs?

Idag finns 1,1 miljoner företag med noll till fem anstÀllda. De Àr konsulter, frilansare, frisörer och sÄ vidare.

Den svenska modellen bygger dock pÄ att mÀnniskor Àr anstÀllda i stora organisationer. Arbetsgivarorganisationer och facken gör upp om löner och andra villkor. Men för den som Àr sin egen arbetsgivare passar inte denna ordning.

I ett lÀge dÀr alltför mÄnga mÀnniskor stÄr utanför arbetsmarknaden Àr det obegripligt att regeringen försvÄrar för dem som vill och vÄgar starta företag. Dessutom talar mycket litet för att offentlig sektor och storbolagen kommer att vara de som skapar mÀngder av nya jobb. Det Àr istÀllet i smÄ och mindre företag som mÀnniskor kommer att arbeta i framtiden.

Företag med upp till 50 anstÀllda utgör över 99 procent av samtliga företag i Sverige och svarar för ungefÀr 45 procent av det totala antalet anstÀllda i landet.

FörsÀmringarna av de sÄ kallade 3:12-reglerna Àr inte ett tekniskt komplicerat problem som inte rör gemene man. Det rör i alla högsta grad oss alla; som (potentiella) företagare, som skattebetalare och som arbetssökande.

SlĂ€pp företagarna loss – det Ă€r snart vĂ„r(budget)! (Liberala nyhetsbyrĂ„n)