Mobilförbud är ett underbetyg till vuxenvärlden

Teknisk frihet och mänsklig frihet bör gå hand i hand.

Att förbjuda mobiltelefoner i skolan är ett misslyckande, enligt skribenten.

Att förbjuda mobiltelefoner i skolan är ett misslyckande, enligt skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-08-03 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den 1 augusti trädde ett antal olika nya eller förändrade lagar i kraft. I dag fokuserar MVT:s ledarsida på en av dem, nämligen att klassrum i skolan som grundregel ska vara mobilfria. Det finns som så ofta undantag från regeln, men den visar ändå tydligt på lagstiftarens vilja att förbjuda mobiler i klassrummen.

Införandet av ett mobilförbud är ett underbetyg till vuxenvärlden. Vi har som förebilder misslyckats med att lära våra barn och ungdomar som grupp att hantera de nya tekniska redskap som vi själva har valt att lägga i deras händer. Det kan verkligen diskuteras om det är rimligt att barn som inte ens har nått tvåsiffrig ålder ska ges alla de möjligheter som kommer med smarta telefoner. Barn är inte mogna för det. Det finns kontrollsystem och mobiler för med sig mycket positivt, men vi som vuxna får inte släppa ett så kraftfullt redskap fritt.

Utifrån ett fokus på ”ordning och reda” i klassrummen är ett förbud delvis förståeligt, eftersom mobiler kan vara ett störningsmoment. Samtidigt kan de vara ett riskmoment i elevers och lärares vardag. De kan nämligen bidra till att andras integritet kränks, exempelvis i omklädningsrum. Ett mobilförbud kan på det sättet innebära en ökad frihet för utsatta. Det är också välkommet att lärarnas befogenheter stärks. Den påstådda minskade risken för mobbning är däremot överdriven. Även om teknik kan bidra är det människor som ligger bakom mobbning.

Det finns en övertro på förbud i skolan. Förr var det digitala miniräknare som var boven, särskilt programmerbara sådana som gav kreativa elever nya möjligheter. I dag är det mobilen som får ta skulden. Vuxenvärldens uppgift är att lära barn och unga om respekt, samtidigt som de får lära sig att hantera de verktyg som vi skapar och väljer att ge till dem.

Hade barn som grupp haft ett fungerande förhållningssätt till och fått stöd i att skapa en förmåga att hantera mobiler hade vi inte behövt införa ett förbud i klassrummen. Mobilerna hade i stället kunnat vara starka redskap, som hjälper elever och förbättrar skolresultat.

Det finns fantastiska appar och verktyg som kan både stötta och utmana elever, med lärares vägledning. I och med förbudet går vi nu till stora delar miste om den möjligheten. Därför ser jag mycket fram emot den dag då vi kan upphäva mobilförbudet i skolan. Då kan vi i stället omfamna de fantastiska möjligheter som teknikens närvaro i undervisningen kan föra med sig.

Det vore en verklig frihet för mobiler, för elever och för kunskapen.