Hur tillgängliga är de viktigaste politiska besluten som fattas i Motala och Vadstena? Det var infallsvinkeln inför dagens ledare, eftersom det är en viktig del av demokratins gång att de förtroendevaldas beslut faktiskt är tillgängliga för väljarna. MVT:s ledare gjorde därför en till synes enkel jakt efter det senaste protokollen från fullmäktige, med ett nedslående resultat.
Vi börjar i Motala. Som ledarsidan tidigare har konstaterat är startsidan ”kapad” av Tillväxt Motala, som exponerar turismaspekten på ett tydligt sätt. Snyggt och intressant, men likväl en onödig tröskel för invånarna. Ett klick leder vidare till Motala kommuns startsida, men inte heller där återfinns någon relevant länk för ändamålet.
In i menyn för att rota vidare, ”Kommun och politik” är en rimlig ingång. Därefter återfinns via en annan meny en översiktssida, som leder vidare till en sammanträdesportal. Efter ytterligare några klick återfinns det önskade målet. Det är krångligt att hitta fram, men på den positiva sidan finns det faktum att protokollet finns direkt på hemsidan i textformat. Ingen onödig inscannad PDF-version som är svårläst och/eller på annat sätt otillgänglig. Därtill finns voteringsprotokoll på plats, med en tydlig redovisning av hur ledamöterna har röstat.
Vadstena härnäst. På startsidan återfinns en anslagstavla där flera aktuella protokoll listas. Förvisso inte fullmäktiges, men det ger en bra ledtråd om att ”visa fler” är en god idé. Det är dock en återvändsgränd. Nästa försök går via en snabblänk för att söka i kommunens diarium, eftersom undertecknad vet vad begreppet innebär.
Där finns dock inte kommunfullmäktige som ämnesområde och jakten går vidare. Via ett underalternativ för bland annat beslut i menyn ”Kommun & demokrati” görs nästa försök, men även den vägen leder till kommunens diarium. Några försök senare visar det sig att kommunfullmäktiges dokument ligger under ”kommunstyrelsen” i diariet. Hmm.
Väl där återfinns protokollet tydligt, men vägen dit är minst sagt ologisk för den som letar. Protokollen är inte heller listade i datumordning. Diariet är därtill trögt som besökare denna kväll och protokollet återfinns endast som nedladdningsbart dokument. Ett försök att läsa enskilda paragrafer resulterar i ytterligare frågetecken och huvudskakningar.
De exempel som redovisas ovan illustrerar tydligt en av de svårigheter som kommunerna har med sin externa kommunikation. Det finns många olika målgrupper som vill hitta information, eller som kommunen på olika sätt vill nå ut till. Men, att nå ut med information om beslut i fullmäktige borde ha hög prioritet. Därför är resultaten nedslående.
Motala har lite kvar att jobba med när det gäller att tillgängliggöra protokollen, men får godkänt. Vadstena är å sin sida nominerad i kategorin ”bästa intranät” i Web Service Award-galan som äger rum just i dag, men när det gäller kommunens externa webbplats finns det mycket kvar att önska. Åtminstone när det gäller att lyckas förmedla de beslut som tas i den högsta beslutsfattande demokratiska församlingen, det vill säga kommunfullmäktige. Det arbetet vinner inga priser.