Mer öppenhet krävs på flera håll

MVT i tisdags.

MVT i tisdags.

Foto:

Ledare2015-04-08 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Vad är egentligen rimligt och vad är orimligt när det gäller räkningar, beräkningar och offerter? Den frågan har ställts på sin spets på flera håll runt om i landet den senaste tiden, exempelvis när en konsument i Göteborg fick en elektronisk faktura på hundratusentals kronor för en månads elförbrukning. I Vadstenas fall berättar MVT i dag om en ospecificerad faktura och bristfällig information kring det lokala, kommunala bredbandsbolaget.

Företaget Vökby som hanterar bredband inom de ingående kommunerna Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre har varit ute i blåsväder ett antal gånger. Grundtanken bakom verksamheten är i högsta grad intressant och relevant. För mindre kommuner med stora landsbygdsområden är det ett måste att samarbeta på olika sätt för att få till stånd en hållbar situation kring bredbandet och Vökby är ett exempel på just ett sådant initiativ.

Att företagets koncept bygger på ett öppet nät där i princip vem som helst kan ansluta sig så länge de tekniska förutsättningarna är de rätta är också helt rätt tankesätt. Just öppenheten är ett måste för kommunala aktörer, som därigenom kan gynna både lokala företag som väljer att satsa och även kan stärka konkurrensen mellan olika företag. Båda dessa delar kan i slutänden gagna konsumenten i den egna kommunen och ge förutsättningar för en bättre framtid på landsbygden.

I det aktuella fallet med paret Kümmerlings förfrågan till Vökby om en offert för en bredbandsanslutning via fiber finns det flera underliga inslag. Det första är den ospecificerade offerten på 140 000 kronor som gavs för anslutningen. Att Vökby ger en prisbild utan att närmare specificera de olika delarna är egentligen inte så underligt, med tanke på uppdragets karaktär. Det finns många olika faktorer som kan ge plus eller minus jämfört med beräkningen, men tillsammans kan de ändå ge en god fingervisning om var kostnaden skulle kunna hamna.

Det andra underliga inslaget är att Vökby nekade den potentiella kunden möjligheten att lyfta bort grävningen från offerten. Det vore långt ifrån konstigt att någon annan part gräver, tvärtom är det precis denna metod som oftast används på landsbygden när byalag och liknande själva förbereder för sin inkoppling. Det finns tydliga och klara riktlinjer på hur det ska grävas och vad som gäller, en yrkesman inom området har garanterat inga problem att uppfylla dessa.

Ett tredje inslag handlar om att förmedla verkligheten. Dagens berättelse visar nämligen just på vikten av tydlighet i kommunikation och information. Oavsett hur det enskilda fallet har hanterats och/eller upplevts borde Vökby och Vadstena kommun vara tydligare i sin information när det gäller villkoren för anslutning till det öppna nätet.

Situationen är i grunden bra och då ska det också framgå att det inte är fråga om något monopol, misstanken ska inte ens kunna uppstå. Alltså, tydligare information och mer öppenhet på flera håll är de åtgärder som borde bli verklighet i fallet Vökby.

Läs mer om