Då var vi där igen. En ny rankning av kommunernas arbete har presenterats, av någon mer eller mindre partisk aktör med ett specifikt syfte att nå ut med sitt budskap.
Den här gången handlar det om Sveriges miljöbästa kommun, som levereras av Aktuell Hållbarhet. Tidningen ges ut av Bonnier och fokuserar på olika frågor inom miljö och hållbarhet. Årets rankning är den trettonde årliga och baseras på statistik från olika typer av officiella data. Exempelvis används Vattenmyndigheten, Statistiska centralbyrån och den öppna jämförelsedatabasen Kolada, vilket är en bra grund för källmaterial.
Det kompletteras med en analys av djupare enkätsvar från kommunerna, vilket kan ge en större förståelse för kommunernas arbete. Samtidigt ger det en komplikation med att svaren måste tolkas kvalitativt och att vissa kommuner inte lämnar något svar på enkäten.
Vadstena placerar sig på plats 53 av 136 inom sin storlekskategori och på plats 136 av totalt 290 kommuner, jämfört med plats 183 föregående år. Detta trots att kommunen enligt sina egna svar fortfarande inte har någon strategi som förhåller sig till FN:s Agenda 2030. Positivt är att invånarnas utsläpp av koldioxid har minskat påtagligt, men över lag ser det inget vidare ut. Särskilt inom området vattenskydd lyser svaren röda, vilket är smått deprimerande.
Motala ingår i mellangruppen av kommuner, där de återfinns på plats 64 av 108. Totalt ges plats 168 av 290, en försämring från föregående års plats 144. Trenden för kommunen är tydligt nedåtgående sedan 2014 och även om det är vanskligt att lägga stor vikt vid en enskild rankning är det en signal om att det finns mer att göra.
Tittar man förbi siffrorna visar det sig nämligen att Motala kommun till stora delar inte har svarat på enkäten. Resultatet är därmed mycket svårtolkat. Svar återfinns dock inom området vatten, där det glädjande nog lyser grönt över lag.
Det kan i sammanhanget noteras att varken Motala eller Vadstena berättar på sina hemsidor om rankningens resultat. Sådan kommunikation genomförs däremot ofta om resultaten i en extern rankning visar på en positiv utveckling eller ett bra resultat. Inte särskilt konsekvent av en offentlig verksamhet.
Att enbart titta på en placering i en rankning är alltså inte nödvändigtvis rättvisande för verkligheten. Oavsett det har både Motala och Vadstena mycket kvar att göra inom området hållbarhet. Det är förvisso ingen nyhet, men det är ändå viktigt att konstatera för att kunna åstadkomma en nödvändig förändring framåt.