En av fördelarna med att bo i Östergötland är det relativt avslappnade tempot. Det finns dock undantag som bekräftar regeln att östgötar över lag är lite mer avslappnade än storstadsbor. Ett sådant är trafiken. Vad är det som gör att en del av oss, som till vardags är relativt lugna, hetsar upp oss över triviala saker när vi sitter bakom ratten? Undertecknad är inget undantag och kommenterar då och då trafikanters beteende.
Det finns ingen stringens i vad som upprör oss som grupp. Ena stunden är det frustrerande att människor har så bråttom att de prompt bara måste ta sig förbi den där långtradaren precis innan 2+1-vägen övergår från två till en fil. Andra stunden är det störande att den långsamma bilisten framför kör i låga 15 km/h över ett dynamiskt farthinder, som ska fällas ner om ett fordon kör fortare än tillåtna 30 km/h.
Ett av dessa två exempel är motiverat att uppröra sig över, medan det andra inte är det. Situationen med en sen omkörning är nämligen direkt trafikfarlig. Det långsamma fordonet vid farthindret är däremot precis tvärtom, särskilt eftersom ett övergångsställe normalt finns i direkt anslutning till hindret.
När det gäller A-traktorer, som i Motala och Vadstena har mer än fördubblats i antal på bara fyra år, är det korkat att hetsa upp sig över deras långsamhet i trafiken. I detta fall är ledarskribenten relativt harmlös och upprörs inte över att behöva ligga bakom ett fordon en stund.
De långsamma A-traktorerna är inte grundproblemet. De finns av en anledning, nämligen att även ungdomar har ett behov av frihet och att kunna förflytta sig i trafiken. Bland annat för att vuxensamhället hela tiden gör det svårare eller omöjligt för dem att åka kollektivt. I stället bör det dåliga samvetet finnas hos de trafikanter som är så stressade att de tvunget måste köra om på ställen eller i situationer där det inte är lämpligt att göra det.
Alla är vi människor. Att någon gång fälla en muttrande kommentar bakom ratten är okej. Däremot är det vansinne att skapa farliga situationer eller att så kallade vuxna människor pekar långfinger åt och tutar på barn i trafiken. Särskilt om orsaken är att de kör långsamt och försiktigt.
Planera bättre och ha större marginaler i trafiken, både tidsmässigt och säkerhetsmässigt. Tagga ner och tänk lite mer på människorna runt omkring dig, så kommer världen att bli lite lättare att hantera och på köpet dessutom snäppet bättre. Det heter faktiskt medtrafikanter, inte mottrafikanter.