Matkriget i Motala förvandlades till ett ordkrig

Viljan finns, men formuleringarna missar målet.

Den nya måltidspolicyn har utvecklats till ett ordkrig mellan majoritet och opposition i Motala kommun.

Den nya måltidspolicyn har utvecklats till ett ordkrig mellan majoritet och opposition i Motala kommun.

Foto: Montage

Ledare2023-08-23 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) under måndagens kommunfullmäktige i Motala är det inte möjligt att upphandla lokalt, utifrån lagstiftning. Därför stryks ”närproducerade produkter” ur den nya måltidspolicyn. Samverkan för Motala vill däremot ”prioritera närodlat och lokalt när så är möjligt”. Det är en bra ambition och det borde finnas med i den uppdaterade policyn. Det gör det dock inte.

I stället beslutade de styrande partierna om en formulering om att ”sträva efter att öka inköp av svenska produkter”. Ett sådant urval är dock inte heller tillåtet i upphandlingar, vilket gör den nya formuleringen underlig. Lars Östbom (S) var vaken i sammanhanget och påpekade just att ett nationalitetsurval strider mot rådande lagar om upphandling. Henriksson hänvisade då till att det görs genom att ställa höga krav på Sveriges nivå. Det är korrekt att det kan göras på det sättet, men det är rent krasst inte det som står i den nya policyn. Formuleringen är ”svenska produkter”, vilket känns onödigt.

Oppositionen med Elias Georges (S) som tyngsta företrädare yrkade avslag och hävdade att kommunen i och med beslutet backar minst tio år i miljöarbetet. Maria Persdotter (C) yrkade även hon avslag och ansåg att ambitionssänkningen i det nya förslaget är olycklig.

Den nya policyn innehåller fortfarande formuleringar om ”miljömässigt hållbar utveckling” och att ”klimatpåverkan från inköpta livsmedel ska minska”. Konsekvensen av förändringen i en förväntad minskad andel lokalproducerade produkter i matlagningen kommer dock att få en motsatt effekt, vilket Mats Johannesson (MP) påpekade.

Johannesson lyfte också att Samverkan för Motala har prioriterat bort ambitionen att använda biodiesel under 2023, på grund av en svag ekonomi, Han drog det så långt som att påstå att de styrande partierna i Motala inte bryr sig om klimatet. Så är dock inte fallet. Däremot är Samverkan för Motala bevisligen inte beredda att ta de ekonomiska konsekvenserna av att på allvar ta sig an miljöarbetet, även i tuffa tider. Kortsiktiga budgetproblem gör att miljön får ta smällen, vilket Henriksson i praktiken själv konstaterade i en replik där han hänvisade till ”rådande ekonomisk situation”.

Viljan från Samverkan för Motala är sammanfattningsvis att handla svenskt och när det är möjligt även närproducerat. Det är bra i grunden. Problemet är bara att den nya policyn utifrån det förefaller felformulerad kring det nationella ursprunget och därtill saknar en skrivning om ambitionen att handla lokalt.

Tobias Josefsson