Mäktigt vapen mot den moderna Goliat

Konsumentlagstiftningen är ett mäktigt vapen i Davids kamp mot Goliat.

"Vad gör då konsumenten David i den här situationen? Kontaktar Goliat för att kalla till strid om den undermåliga produkten" skriver Tobias Josefsson.

"Vad gör då konsumenten David i den här situationen? Kontaktar Goliat för att kalla till strid om den undermåliga produkten" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Fredrik Hagen

Ledare2022-09-24 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Många är bekanta med den bibliska berättelsen om Davids kamp mot Goliat, där den som ser ut att vara den underlägsna parten i en strid vinner. Med sin slunga prickade David en sten rätt i pannan på bjässen Goliat, som avled omgående. I berättelsen är Goliat ungefär dubbelt så stor som David och har det som verkar vara bättre utrustning. Rätt använd visade sig ändå distansvapnet slungan vara det mäktigaste i striden.

En modern version av berättelsen hittar vi i vår egen vardag, närmare bestämt i den styrkemässigt mindre konsumentens kamp mot betydligt större företag när någonting går fel. Det kan handla om att du som köpare inte får det som du har beställt, att någonting du har köpt går sönder innan det borde göra det eller att tjänsten du har köpt inte håller måttet.

Ett ramaskri utbrast från både konsumenter och politiker nyligen när det framkom att flera elbolag undersökte möjligheten att upphäva ingångna avtal, med hänvisning till force majeure. David som samhälle reagerade instinktivt mot Goliats försök till ett juridiskt övertramp.

I somras köpte ledarskribenten ett par trådlösa hörlurar av ett stort telefonibolag. Länge fungerade de utmärkt, men problem uppstod dessvärre tidigare i veckan. Bågen som placeras på huvudet för att hålla lurarna på plats gick plötsligt av under en stunds lugn lyssning framför spisen vid matlagning. Så lättvindigt ska de väl ändå inte gå sönder, kan David tycka. Lurarna har hanterats varsamt, inte minst utifrån att ytlagret på bågen innehåller solceller, som laddar batteriet löpande så fort solljuset gör sitt. Smart i längden, om produkten håller.

Vad gör då konsumenten David i den här situationen? Kontaktar Goliat för att kalla till strid om den undermåliga produkten. Förvånat ger Goliat svaret att bjässen inte ens tänker ställa upp i strid, eftersom ”fysiska skador dessvärre inte går på garantin eller reklamationsrätten”.

Vad gör konsumenten David i det läget? Ger upp, går hem och surar? Tyvärr är det många som faktiskt väljer den vägen, men det ska du absolut inte göra. Ta i stället fram din slunga och skicka iväg 2000-talets version av en sten, med namnet konsumentlagstiftning, riktad mot Goliats panna. Hur stenen kommer att träffa, eller om det kommer att behövas flera stenar, återstår att se.

Trots att den moderna Goliat är många gånger större än David finns alltså ett mycket vasst vapen att ta till. Kom ihåg att du som konsument har en mycket stark lagstiftning på din sida, när någonting går snett.