Det finns många konstigheter som pågår i Vadstenas politiska liv just nu och det är knappt att det går att bestämma var fokus bör läggas först. Valet hamnar ändå på den interna ravinen inom Socialdemokraterna, som under den gångna veckan har lett till en uppseendeväckande och dramatisk separation.
Sedan den förra lokala ledaren om kaoset inom S publicerades har mycket vatten hunnit rinna under bron över vallgraven. Efter medlemsmötet i början av veckan kom beskedet att sju socialdemokrater skulle lämna partiet för att bli politiska vildar. Någon dag senare var det plötsligt bara sex. Kanske blir det snart fem? Så rörigt känns partiets agerande.
En fråga som åter igen måste ställas är varför inte ett medlemsmöte av ett liknande slag hölls innan två av partiets företrädare valde att berätta för omvärlden om separationen från Moderaterna? Det var och förblir obegripligt att ingen sådan förankring har skett.
Det är lätt att hålla med Frida Edholm i Konsensus, som konstaterade att ”det snurrar ganska mycket i huvudet”. Det interna kaos som Socialdemokraterna har skapat påverkar ju i hög grad även den politiska omvärlden.
Det nya styret i Vadstena har ännu inte försett sig självt med någon beteckning, men tack vare Björn Sandberg (SD) har vi begåvats med arbetsnamnet Nya Vadstenabullret. Det finns vissa likheter med den historiska versionen, exempelvis att båda historierna utspelade sig inför allmänhetens beskådan. Så brukar det inte fungera med besvärliga skandaler inom adel och politik, dessa hanteras i stället bakom stängda dörrar.
När det nu har bildats en ny och brokig majoritet i kommunfullmäktige har det uppstått frågor om vad som händer i nämnder och styrelser, bland annat utifrån att bullerpolitikerna just nu inte har egen majoritet i kommunstyrelsen.
Det kan vid en första anblick kännas svårhanterat, men situationen är faktiskt inte så knepig som den kan verka. Fiffigt nog har vi i Sverige ett verktyg som är anpassat för precis den här typen av situationer som bevisligen kan uppstå i en demokrati. Kommunallagen.
Fullmäktige får nämligen enligt fjärde kapitlets tionde paragraf återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i en nämnd, eller för samtliga förtroendevalda, när den politiska majoriteten i nämnden inte längre är densamma som i fullmäktige.
Efter detta kan nya val genomföras till de olika posterna, med möjlighet för majoriteten i kommunfullmäktige att använda sin makt och se till att få en efterlängtad majoritet även i nämnder och styrelser.
Älskade, hatade kommunallag. Det är sannerligen tur att vi har dig.