Lysande idé att kunna låna ut biljetten

Stommen för mobila applikationer behöver bytas ut med jämna mellanrum, vilket sannolikt var fallet även för Östgötatrafikens app.

Den största förändringen i samband med att den nya appen togs i bruk var att zonerna för resor förändras.

Den största förändringen i samband med att den nya appen togs i bruk var att zonerna för resor förändras.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ledare2020-02-12 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Östgötatrafiken har nyligen släppt en ny version av sin app för smarta telefoner. Som så ofta när saker förändras höjs skeptiska röster. Förändring och förnyelse utmanar den invanda världsbilden och skapar en otrygghet, i jämförelse med att behålla saker som de är.

Varför är det nödvändigt att byta ut någonting som fungerar? I vissa delar av vardagen behövs det i praktiken inte. Din ytterdörr brukar väldigt sällan bli utdaterad och betongväggarna håller i många, många år. Ändå blir de också med tiden föråldrade, slitna och håller så småningom inte längre för det uppdrag som de ska utföra. Då är det dags att byta ut dem mot någonting annat som löser samma problem, fast antagligen på ett lite modernare vis.

Ungefär på samma sätt fungerar det i teknikens värld. Saker blir föråldrade eller utdaterade och behöver bytas ut. Den stora skillnaden är att det går brutalt mycket fortare för en mobilapp att bli gammal än för din ytterdörr att bli det. De smarta telefonernas kapacitet och egenskaper utvecklas fortfarande i en rasande takt, operativsystemen uppdateras och förändras löpande, nya tekniker och mjukvaror utvecklas ständigt.

Därför behöver stommen för mobila applikationer bytas ut med jämna mellanrum, vilket sannolikt var fallet även för Östgötatrafikens app. Den tidigare var uppskattad och välanvänd, men började bli gammal och därmed också svår att underhålla och uppdatera på ett effektivt sätt.

I ett sådant läge faller valet ofta på att byta ut stommen och i samma veva genomföra förändringar, utifrån att användarnas beteende förändras och att framtiden medför nya möjligheter. Vissa saker kommer då att få stryka på foten, medan andra nya möjligheter tillkommer.

Den största förändringen i samband med att den nya appen togs i bruk var att zonerna för resor förändras. Det går att skriva en hel uppsats i ämnet, men det lämnar vi därhän för tillfället. I stället fokuserar denna ledare på en åtgärd som fullt medvetet inte ger Östgötatrafiken större intäkter, snarare tvärtom.

Det handlar om att månads- och årsbiljetter som köps via appen numera kan lånas ut till andra personer, om du som har köpt den inte behöver använda din biljett just då. En gång per dygn kan den lånas ut i ett antal timmar, till ett av upp till högst fem andra telefonnummer under giltighetsperioden.

För en familj som reser lågfrekvent och sporadiskt i olika omfattningar innebär den nya möjligheten en mer flexibel lösning, i jämförelse med att ha ett fysiskt kort som fysiskt ska lämnas över mellan de resande personerna. Därmed kommer Östgötatrafiken att få en lägre intäkt från den aktuella familjen, men samtidigt kunna öka antalet resor och antalet resande.

Vissa tycker illa om att familjen i praktiken får resa mer på andras bekostnad, eftersom intäkten minskar. Det ska respekteras, men om syftet med förändringen är att få fler människor att åka mer är möjligheten att låna ut biljetten en lysande idé. Det ska bli intressant att ta del av statistik från hur funktionaliteten används framöver i arbetet för att få fler personer att åka kollektivt.

Tobias Josefsson