Kommuner i allmänhet använder sig av begrepp som ”attraktiv arbetsgivare” när de beskriver hur de vill uppfattas av nutida och framtida anställda. Det är ett måste att ha denna grundinställning, eftersom det är hård konkurrens om arbetskraften. Det gäller inte minst utbildad personal inom yrken där offentliga institutioner är de största arbetsgivarna. Vård, skola, omsorg.
Motala kommuns resultatmål nummer 2 bär rubriken ”en attraktiv arbetsgivare och en god arbetsmiljö”. Många viktiga områden som kompetens, hälsa och motivation lyfts fram. I Alliansen Motalas budget för det kommande året nämns specifikt också både fysisk och psykosocial arbetsmiljö, där projektet ”Friskare arbetsplatser” fortsätter med miljonsatsningar de kommande åren. Friskvårdsbidraget höjs.
Även andra viktiga faktorer kring arbetsförhållanden lyfts fram, exempelvis nämns specifikt det gradvisa avskaffandet av delade turer. Begreppet innebär att anställda inom exempelvis hemtjänsten jobbar flera pass på samma dag, med en obetald ledighet där emellan. Det är lätt att förstå irritationen över sådana föråldrade lösningar och det är hög tid att den schemametoden fasas ut. Arbetet med heltid som norm är också välkommet, eftersom det stärker kvinnors situation på arbetsmarknaden. Den som vill ska enligt den aktuella principen ha rätt att arbeta heltid, inte enbart deltid.
Hur framgångsreceptet för att vara en attraktiv arbetsgivare ser ut varierar beroende på olika förutsättningar, men vissa ingredienser återkommer mer frekvent än andra. Lönenivå är den kanske mest uppenbara faktorn, som har stor betydelse på flera olika sätt. En anställd med en relativt hög lön har större incitament att stanna kvar än en anställd med en relativt låg lön. Det är attraktivt att vara bra betald. Problemet är att det oftast krävs ett byte av arbetsgivare för att en anställd ska kunna göra ett lönelyft.
Politikerna i Motala har goda ambitioner när det gäller kommunens roll som arbetsgivare, men som så ofta kan saker alltid bli ännu bättre. Förvånande nog förekommer nämligen inte lön som begrepp inom området attraktiv arbetsgivare. Lönerna förväntas generellt öka med tre procent i kommunen som helhet, men mer än så står inte att finna. Det gör inte heller arbete med jämställda löner mellan könen. Det arbetas säkerligen med det i organisationen, men det syns inte i budgettexten.
Motalas arbete som arbetsgivare och med arbetsmiljön ser alltså lovande ut inför framtiden, men lönefrågorna kan förtjäna en renässans framöver.