Det du just nu håller i din hand, har på ditt köksbord eller läser på din digitala enhet är någonting mycket värdefullt. Det är nämligen ett konkret bevis på en medial bevakning av det lokala livet. En bevakning av det som händer i din närhet, åtminstone om du befinner dig i Motala eller Vadstena med omnejd.
Lokaltidningens existens har under en stor del av 1900-talet varit en självklarhet, men så är inte längre fallet. Världen förändras ständigt. Ibland går det snabbare än vid andra tillfällen, vilket vi nu i dessa pandemitider upplever extra starkt. Från en dag till en annan, eller till och med från en timme till en annan, förändras förutsättningarna för vårt samhälle och hur vi lever i det.
Informationsspridningen har aldrig varit snabbare än i dag och allt fler aktörer som tidigare har förlitat sig på medier och snigelpost för att nå ut till allmänheten har tagit egen kontroll över budskapet. Regeringens presskonferenser i de rådande coronavirustiderna är inget undantag. Styrande politiker är inte längre beroende av massmedier för att nå ut. Appen 112 är ett annat exempel på hur myndigheter agerar för att ge information direkt till medborgarna i samhället.
Betyder det att den klassiska tidningens roll är överspelad? I någon mån är svaret ja, men det betyder inte att den upphör att existera för det. Den byter snarare skepnad och inriktning för att möta det moderna, digitaliserade informationssamhället vi befinner oss i.
Samtidigt som det finns oerhört mycket information och väldigt många nyheter att ta del av i det digitala medialandskapet är det inte lösningen på allt. Det som händer på nationell och internationell nivå vet gemene man relativt mycket om. Händelser med USA:s president, skogsbränder i Australien och inte minst coronasituationen runt om i världen bevakas med stor intensitet.
Däremot missas de lokala aspekterna i den breda bevakningen. Hur är läget i Motala och Vadstena? Hur ser det ut i Östergötland och i vårt närområde? Hur agerar politikerna? Hur agerar företagen? Svaren på dessa frågor påverkar invånarna mycket mer, konkret i vardagen. Ändå lyser de med sin frånvaro i den stora mediala bilden av det som händer i världen.
Den lokala bevakningen är också en fråga om demokrati. Även om exempelvis Motala kommun föredömligt nog väljer att direktsända sina sammanträden i kommunfullmäktige räcker det inte för att skapa en fungerande helhet. Det måste finnas en granskande part som aktivt rapporterar, funderar, problematiserar och ställer de kritiska frågorna till ansvariga politiker och tjänstepersoner. Både när det går bra och när det går mindre bra.
De lokala aktörerna måste självfallet också utvecklas för att möta dagens verklighet och de behov som konsumenterna har. Det finns dock ingen motsättning mellan det och att behålla en lokalbevakning värd namnet.
Både den redaktionella journalistiska verksamheten och ledarsidans innehåll har ett ansvar att hålla god lokal kvalitet, annars finns det ingen bärighet i innehållet. Förhoppningen och övertygelsen är att du som läsare utifrån det väljer att ge oss ett fortsatt förtroende att bevaka din närmaste omvärld. Även i en tid av pandemi.
Tobias Josefsson