Livsviktiga insatser av Sjöräddningen

Hur länge kan Sjöräddningen vara ideell?

Att en så pass samhällsviktig organisation som sjöräddningen fungerar och finansieras utan inblandning av staten är imponerande, skriver Tobias Josefsson.

Att en så pass samhällsviktig organisation som sjöräddningen fungerar och finansieras utan inblandning av staten är imponerande, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-08-04 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Pandemin har förändrat vårt beteende. När semestertiderna går mot sitt slut år 2021 har trenden med hemester fortsatt att hålla i sig. Det har många fördelar, inte minst för det lokala näringslivet och turismen. Förhoppningsvis är det många av oss som fortsätter att uppskatta våra närområden och Sveriges fantastiska natur även när restriktionerna släpper framöver.

För egen del har semestern inneburit mycket vistelse i skärgården, främst på en lugn och i det närmaste folktom ö i vackra Roslagen. En ö som har blivit något av en fristad för älgar som vill slippa ifrån människor. Denna sommar ackompanjerades vi även av en jagande havsörn, ett mäktigt djur att få uppleva på nära håll.

Mycket tid har tillbringats vid vattnet i form av badande och en del båtfärder. Den avskilda vistelsen medförde en otrolig energipåfyllning, men samtidigt gavs en tankeställare kring vilka möjligheter som finns om en olycka händer på en ö eller en liknande otillgänglig plats. Kan samhället verkligen hjälpa till då?

I ett modernt liberalt samhälle ska medborgarna vid akuta behov kunna förvänta sig hjälp från räddningstjänst, ambulans eller polis inom rimlig tid. Beroende på förutsättningarna kan detaljerna variera. Det går inte att skapa en total likvärdighet över ett så stort och varierande geografiskt område som Sverige.

Sjöräddningssällskapet är enligt sin egen beskrivning en ideell förening som räddar liv till sjöss. Under 2020 samlades 247 miljoner kronor in för att finansiera verksamheten, som under kalenderåret innebar nästan 13 000 aktiviteter av olika slag. Det handlar förutom övningar om att bistå föreningens medlemmar när de behöver hjälp, men vid över 1 400 tillfällen handlade det om att bistå eller komplettera blåljusverksamheter.

På vissa platser kommer inte de ordinarie lösningarna för dessa att kunna fungera på sedvanligt sätt. Ett sådant exempel är just öar i sjöar och skärgårdar, där det saknas fast förbindelse till land eller där förbindelsen på ett eller annat sätt är svårbemästrad. I dessa lägen har Sjöräddningen en livsviktig roll att fylla.

Att en så pass samhällsviktig organisation som sjöräddningen fungerar och finansieras utan inblandning av staten är imponerande. Låt oss hoppas på och arbeta för att Sjöräddningens rekordår 2021 matchas av fortsatt frivilligt ekonomiskt stöd både från medlemmar och andra. Risken finns dock att det kommer att behöva förändras framöver. I så fall måste staten vara redo att agera för att behålla en någorlunda jämlik trygghetsnivå i landet.