När det finns ord som åtminstone delvis är synonymer eller närbesläktade med varandra går det att skicka helt olika signaler till mottagaren genom att välja ett visst ord bland kandidaterna. Jämför exempelvis ”tack vare influensan dog 400” eller ”på grund av influensan dog 400”. För de flesta har det första uttrycket en mer positiv klang och det andra en mer negativ klang.
Ordvalet kan alltså avslöja avsändarens avsikt med ett budskap. Ett exempel är att kött vi generellt köper i affärer anges som fläsk eller nöt. Dessa ord är mer distanserande mot de grisar och kor eller tjurar som får sätta livet till för att vi ska bli mätta. På ett liknande sätt används ordet hamburgerkött för rökt hästkött.
Hur människor benämns är också intressant. Nyhetsrapporteringen använder olika uttryck för exempelvis en manlig individ på 17 år som involveras i rapporteringen. Barn, ungdom, pojke, tonårspojke, 17-åring, tonåring, yngling, ung man, ung vuxen. Beroende på syfte kan en viss formulering väljas av avsändaren, även om ordvalet inte alltid behöver vara så pass medvetet. Är det ett brottsoffer det handlar om är ordval som barn eller pojke vanligare. Ett ensamkommande flyktingbarn i samma ålder beskrivs oftare som ung man.
Vad har nu det här med Vadstena att göra? Jo, frågan är vad orten, kommunen, staden eller vad det nu handlar om ska kallas framöver? Det pågår en smått förvirrad diskussion om ordval just nu, utifrån en motion från Anders Agnemar (C) om att Vadstena kommun ska välja att kalla sig Vadstena stad.
Det finns inget formellt hinder för en kommun att kalla sig stad. Det görs dessutom på olika ställen i landet, främst i betydligt mer urbana områden som Stockholm, Göteborg, Solna, Lidingö och Mölndal. Även mer varierade platser som Borås, Haparanda och Västerås har valt samma väg, men är det logiskt?
Utifrån responsen från Vadstenas kommunalråd Peter Karlsson (M) väntar ett avslag på motionen. Det är nog lika bra, i det här läget. Utifrån ett större perspektiv är det mest logiska att kort och gott fortsätta att kalla den huvudsakliga orten för Vadstena, utan något tillägg, och fortsätta att kalla kommunen för Vadstena kommun. Att kalla hela kommunen för stad vore nämligen förvirrande, för inte ligger väl Borghamn i Vadstena stad?
Vadstena behöver inte heller ha ett ord som ”stad” för att marknadsföra sig. Namnet på staden (?) Vadstena är slagkraftig enbart i sig själv och innehåller mycket mer än bara en stad. ”Vi åker till Vadstena” är ett klockrent ordval.