Den 11 september 2001 kommer för evigt att vara en dag präglad av terroristattackerna i USA. Det är snart 20 år sedan denna hemska dag, som förändrade stora delar av vår värld.
Den 11 september 2022 är det allmänna val i Sverige. Den som har ett sinne för dramatiska kopplingar förstår vart vi är på väg. För flera aktörer kan datumet komma att medföra ännu mer elände, även om det handlar om en avsevärt lägre magnitud.
I opinionsundersökningarna befinner sig tre nuvarande riksdagspartier strax ovanför eller under riksdagsspärren. Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen, vilket vore ett enormt nederlag för dem.
Kristdemokraterna lider av negativ uppmärksamhet för partiledaren rörande fastighetsköp och påstått förtal, samtidigt som anhängare av partiets historiskt starka humanistiska ådra skräms bort av högersvängen. Liberalerna visar offentligt upp en återkommande intern splittring, som kanske kan kallas en 100-årskris utifrån partiets ursprung i den allmänna rösträtten. Miljöpartiet straffas hårt i opinionen efter sin regeringstid och vägen framåt är oklar.
Samtidigt bråkar ”regeringsdugliga” Moderaterna och Socialdemokraterna som vanligt med varandra i en kamp om ”vem tar vem” till höger och vänster. De enda som kan vara nöjda med det här är ytterkantspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det är ett underbetyg till övriga partier. Givetvis måste de förhålla sig till ytterligheternas existens, men framför allt måste de fokusera på att föra fram sin egen politik och förmå väljarna att rösta på den.
Det är mindre än 18 månader kvar till valdagen 11 september 2022 och det pågår ett ”hela havet stormar” i politiken. Därför bör väljarna i första hand vägledas av vad partierna vill åstadkomma med sin politik, inte avgöra vem som har lekt ”vem tar vem” bäst mer än ett år innan valresultatet ens är fastställt.
Regeringsmakten är viktig och Sverige är historiskt sett bra på att hantera minoritetsstyren. Det är mycket hög tid att lägga fokus på rätt saker, det vill säga sakpolitiken. Visioner om vad Sverige ska vara i framtiden. Värderingar och ideologi som blir till verklighet för människor.
Det är det som politik bör handla om för partierna. Att berätta vad de vill göra och därefter söka stöd för politiken. Tyvärr vänds det allt oftare på detta förhållande och partierna hänvisar i stället ”vad våra väljare vill”. Det är ett svaghetsbevis. Stå för politiken och sök stöd för den, så får väljarna avgöra maktbalansen utifrån det.