Uttrycket ”låta tusen blommor blomma” må ha sina rötter i 1950-talets kommunistiska Kina med allt vad det innebär, men har oavsett det en språkligt vacker poetisk klang som passar extra bra just i dag.
Den 22 maj är nämligen biologiska mångfaldens dag. Den tillkom efter ett initiativ av Förenta nationerna år 2002, med syftet att uppmärksamma och öka medvetenheten om betydelsen av mångfald inom flora och fauna. De senaste åren har många olika evenemang ägt rum för att synliggöra både möjligheter och hot i naturen.
Det tog dock 15 år innan dagen på allvar fick fäste i Sverige, närmare bestämt 2017. En då blott 16-årig östgöte vid namn Rebecka Le Moine var en av initiativtagarna till att uppmärksamma dagen runt om i landet. Samma år utsågs hon till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden och i dag är Rebecka sedan 2018 riksdagsledamot för Miljöpartiet, där arbetet för vår att skydda vår värld fortsätter. Oavsett politisk hemvist är ett engagemang av det slaget värt att lyfta fram och berömma.
Både 2020 och 2021 har dagen fått ett annat upplägg än tidigare. Med anledning av pandemin har den digitala arenan har blivit helt central i stället för det fysiska mötet. Det är på ett sätt tråkigt, eftersom naturen oavsett att tv-skärmar med 4K-upplösning numera är vardagsmat upplevs allra bäst ”in real life”.
Samtidigt ger den nya mötesformen många fler människor möjlighet att delta i samtalet och att ta del av innehållet. Under den här veckan har ett stort antal samtal och föreläsningar ägt rum online, med möjlighet att titta på i efterhand.
Mångfald är ett mycket vackert ord för en liberal, bland annat inom biologi. Vårt närområde i Östergötland har väldigt mycket att bjuda på i sammanhanget. Den nyfikne kan exempelvis ta en titt på Vadstena kommuns naturvårdsprogram, där det finns gott om information. Ängs- och hagmarker, kärr, strandängar, ädellövskogar, Tåkern, Vättern, Omberg och mycket mer tas upp ur olika aspekter. Det är en stor rikedom som finns på hemmaplan, utöver den älskade blåklinten.
Motala kommun har också ett motsvarande program. Dessutom pågår ett stort antal naturvårdsprojekt för restaurering av olika typer av marker och vatten, vilket i nästa steg påverkar både växter och djur. Konceptet med 200 så kallade evighetsträd i kommunens olika tätorter är också ett spännande inslag i vår direkta närmiljö.
Passa nu på att njuta lite extra av och uppskatta din omvärld just i dag. Nästa steg är att agera aktivt för att bevara dess mångfald.