Den som ska välja gymnasieskola i Stockholm, Göteborg, Malmö eller i någon annan av landets större kommuner får hem otaliga broschyrer från gymnasium som försöker få eleverna att välja just deras skola. Bor man på en mindre ort får man i värsta fall nöja sig med den enda kommunala skolan.
Att utbudet, och därmed valfriheten, skiljer sig kraftigt åt i landet konstaterar gymnasieminister Anna Ekström (S) i en artikel på DN Debatt (12/3). ”För individen blir detta ett problem utifrån att var man bor spelar en så stor roll för vilka program man kan läsa”, skriver hon. På måndagen presenterade regeringen en ny utredning, som får i uppdrag att se över styrningen av gymnasieskolan. Det är bra.
Exempelvis har små kommuner ofta inte råd att driva resurskrävande program eftersom elevunderlaget är för skralt. Detta trots att industrin skriker efter kompetent arbetskraft. I stället erbjuds bara de stora, inte lika kostsamma programmen som samhälle och natur.
Vad ska man då göra åt saken? Att små kommuner samordnar gymnasieutbudet på en regional nivå är en bra idé. Att närliggande kommuner tecknar samordningsavtal, som exempelvis Stockholmsregionen gör, borde vara självklart och permanent i hela landet. Ett annat svar är att landstingen tar över kommunernas uppgift att ansvara för gymnasiet. Landstingen har redan i dag hand om viss utbildningsverksamhet, som studieförbunden. Men i praktiken är detta inte en god idé. Många landsting fungerar dåligt. På sikt bör landstingen läggas ner.
Ett annat alternativ är att staten tar över huvudmannaskapet för gymnasieskolan, och låter exempelvis länsstyrelserna ansvara för denna utbildningsform. Länsstyrelserna, som är statliga myndigheter, har i ärlighetens namn många flummiga uppgifter på sitt bord. Det är mycket ”samordning”, ”sektorövergripande” och ”helhetsbild” i länsstyrelsernas arbetsbeskrivning.
Men eftersom länsstyrelserna just har ett samordnande uppdrag, och har hand om regional tillväxt, skulle ett gymnasieansvar vara i linje med Anna Ekströms ambition. Yrkesprogrammen på gymnasiet behöver samarbeta bättre med det lokala näringslivet. Redan i dag erbjuder många företag lärlingsanställningar, men systemet behöver byggas ut. Dessutom bör gymnasieskolor och företag kunna samarbeta även utanför lärlingsformen, exempelvis genom att låna ut utrustning, lokaler och liknande. Det, om något, skulle vara bra för regional tillväxt, och en win-win för elever såväl som kommuner och företag. (Liberala nyhetsbyrån)