Grotescos musikal ”Flyktingkrisen” är ett genialt inlägg i historieskrivningen kring det som hände i Sverige före, under och efter hösten 2015. Mitt framför ögonen på oss utspelar sig nu uppföljaren, även om Stefan Löfven precis som de sångmässiga insatserna lyser med sin frånvaro.
Miljöpartiets vilja är god, att hjälpa utsatta månniskor. Inledningen i måndagens pressmeddelande från regeringen är också korrekt, nämligen att de långa handläggningstiderna har fått ödesdigra konsekvenser för många som har fått sin sak prövad som vuxna i stället för som barn. Men, därefter faller logiken pladask.
Den nu föreslagna lagen har fel utgångspunkt, sannolikt beroende på Socialdemokraternas hårdnackade motstånd mot en mer adekvat lösning. I praktiken blir det studier för de potentiella skattebetalarna som ger uppehållstillstånd, i stället för det skyddsbehov som enligt asylrätten är det som egentligen ska prövas.
Om det är ekonomiska argument som ska vara avgörande borde detta tala för att låta ännu fler asylsökande stanna i Sverige. Orsaken är kort och gott att vi under de senaste åren har investerat många miljarder kronor i dessa individer. Språkkunskap, samhällsinformation, grundskolestudier, gymnasiestudier, folkhögskolestudier och annat.
Insatserna har bidragit starkt till uppbyggandet av en stor potentiell arbetskraft. Detta i ett läge där analytiker ställer sig på rad för att intyga att Sveriges befolkning behöver öka för att kunna möta det framtida behovet av arbetskraft.
Om investeringarna utvisas från landet är de kastade i Medelhavet, då kunskaper i svenska är måttligt gångbart på arbetsmarknaden i Mogadishu eller Kabul. Vi lär också ha ett blygsamt exportutbyte med Afghanistan framöver, då landet enligt FN befinner sig i aktiv konflikt. Krig.
Den rödgröna regeringen levererar den ena galna lagen efter den andra. Först retroaktiva regler för asyl efter ett beslut sommaren 2016, med tillämpning från november året före. Därefter en gymnasielag som inte ens juristerna förstod innebörden av. Nu kommer en missriktad uppdatering av samma galna lag, där frågorna fortsätter att rada upp sig.
Vad ska hända under tiden fram till att lagen ska träda i kraft? Inga utvisningar ska stoppas, förklarade migrationsministern Heléne Fritzon. Kommer hon nu att sätta ännu större press på Migrationsverket att leverera avslag innan lagen eventuellt kommer att börja gälla? Ska de som redan har fått avslag göra bäst i att gömma sig till i sommar?
I det nya förslaget finns fler konstigheter. Socialdemokraterna säger att den asylsökande måste vara över 18 år för att omfattas, medan regeringens pressmeddelande inte nämner specifik ålder. En slamkrypare är de asylsökande som kom till Sverige före det magiska datumet 25 november, men på grund av långa köer hos Migrationsverket inte fick lämna in sina ansökningar om asyl förrän dagar eller veckor senare. Vad händer med dem? Lång näsa, asylsökande.
Många utropar Miljöpartiet som vinnare, men de är i själva verket grundlurade. Vinnaren är Socialdemokraterna som har gett sken av att vika sig, lyckas hålla ihop regeringen och får den tillfälliga restriktiva lagen om asyl orörd fram till sommaren 2019. Den nya lagen är en kuliss för att dölja verkligheten. Lång näsa, Miljöpartiet.