Landstingen måste försvinna

Alliansen presenterar gemensamma förslag för att minska köerna.

Alliansen presenterar gemensamma förslag för att minska köerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2018-08-24 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Sjukvården är en av de viktigaste frågorna för väljarna i valet. Men när politikerna ska debattera ämnet slutar det ofta med pajkastning och ett tröttsamt Stockholmsfokus kring bygget av Nya Karolinska.

Att Alliansen på tisdagen (22/8) presenterade en rad förslag för att minska krisen i den svenska sjukvården är därför välkommet. Förslagen är bra – om man har bestämt sig för att inte göra något åt de grundläggande problemen med svensk sjukvård.

Mandatperioden har varit en katastrof för landets sjuka. Antalet personer som fått vänta på behandling längre än vårdgarantins 90 dagar har fördubblats. Under partiledarutfrågningen i SVT (21/8) framhöll statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige trots allt har världens fjärde bästa sjukvård, och att man inte ska svartmåla. Men att kvaliteten i vården håller toppklass spela föga roll för de som får behandling alltför sent.

Löfvens svar är mer resurser till mer personal. Att Sverige behöver fler sjuksköterskor och undersköterskor är sant, men att strö pengar kommer inte att lösa de grundläggande problemen. Dessutom är läkartätheten i Sverige hög. Problemet är att svenska läkare ägnar för mycket tid åt administration – endast en tredjedel av tiden går till patientbesök.

Alliansens utspel var mer kreativt: återinför kömiljarden som den socialdemokratiskt ledda regeringen tog bort, genomför en primärvårdsreform där specialistläkare inom andra områden än allmänmedicin kan jobba på vårdcentraler, och bättre samordning med andra vårdinstanser.

Allt detta är bra. Men för att på riktigt göra något åt bristerna i svensk sjukvård måste politikerna våga ifrågasätta själva fundamentet i hur svensk sjukvård styrs. Centralt i detta – som förvisso drivs av Kristdemokraterna – är att avskaffa landstingens sjukvårdsansvar. I stället borde staten ta över ansvaret för akut- och specialistvård.

Landstingen är i dag tungrodda organisationer. Kontakten mellan sjukvårdsledning och de som arbetar i verksamheten är på många håll bristfällig. Tillgången till vård skiljer sig stort mellan olika delar av landet.

Primärvårdssatsningar och fler sjuksköterskor är bra om syftet är att lappa och laga ett i grunden trasigt system.(Liberala nyhetsbyrån)