Där finns det gott om utrymme, vilket gör att det är minst sagt lätt att hålla avstånd. Det finns gott om frisk luft och livskvalitet. Andra har drömt om att kunna flytta på sig till denna ”nya” vardag.
Inget ont som inte har något gott med sig, eller vad ska man säga? Det är välkommet att fler får insikt om de fördelar som landsbygden har. Livet utanför stadens myller har sina nackdelar, inte minst kan avståndet vara ett bekymmer, men fördelarna överväger för många av oss. Sta’n är väl bra, men den ligger på tok för avsides.
Motsättningen är varken ny eller okänd. En opinionsundersökning i fjol visade att hela 94 procent av befolkningen upplever att det finns en klyfta mellan just land och stad. Därtill ansåg en klar majoritet att klyftan har vidgats under den senaste femårsperioden.
På den högsta nationella nivån finns ett intresse för landsbygden och för att hela Sverige ska leva. Åtminstone finns ett intresse på pappret. Så sent som år 2017 presenterade en parlamentarisk landbygdsutredning på riksdagens uppdrag inte mindre än 75 riktigt konkreta förslag för att ”vända utvecklingen och skapa framtidstro i hela vårt land”.
Organisationen ”Hela Sverige ska leva” presenterade nyligen det som de kallar en landsbygdsutredning, en genomgång av hur de 75 förslagen hittills har förvaltats. Resultatet är nedslående för den som på allvar vill se en stärkt landsbygd. Endast tre förslag bedöms vara genomförda, 32 är delvis genomförda och 40 är inte genomförda alls. Det är för dåligt, pandemi eller inte.
Den som är mer positivt lagd poängterar att det jobbas med nästan hälften av förslagen, vilket i sak är sant. En viktig del av den parlamentariska utredningen var dock att en stor andel av de olika presenterade förslagen på många sätt hänger ihop med varandra och att dess framgång därmed är beroende av att man ser helheten. Just denna helhet saknas i dag.
På det lokala planet finns det i närtid exempel på välvilliga landsbygdsinsatser från de styrande politiska krafterna i både Motala och Vadstena. Den återöppnade skolan i Godegård och kampen för ett tågstopp i samma ort är ett par sådana. Likväl finns det många fler förslag att ta vara på och mindre tätorter som behöver utvecklas för att hela kommunerna på allvar ska leva.