Lägg korten synliga på bordet innan beslut

Stiftelse eller bolag? Svaret närmar sig.

"Farhågan om att kommunen kan ta ut vinst är delvis befogad, men klart hanterbar" skriver Tobias Josefsson.

"Farhågan om att kommunen kan ta ut vinst är delvis befogad, men klart hanterbar" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Victor Berlin

Ledare2021-10-06 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den politiska striden om bostadsstiftelsen Platens omformning till ett kommunalt bostadsbolag närmar sig slutet. Efter att konflikten blossade upp i början av året har det varit lugnt ett tag, men nu är det dags igen. Den skeptiska trion Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet valde i februari att ingå i den styrgrupp som skulle titta närmare på processen. De var då kloka nog att delta i det efterföljande arbetet.

När läget nu börjar klarna en aning kvarstår de rödgröna partiernas negativa inställning. Farhågan om att kommunen kan ta ut vinst är delvis befogad, men klart hanterbar. Försäljningsrädslan för hyresrätter är förståelig, men där verkar faran vara över inom överskådlig framtid då Moderaterna har backat från kravet om att sälja ett stort antal lägenheter. Att sälja en viss del av beståndet är i sig okomplicerat, eftersom det ger möjlighet till ökat underhåll eller nyinvesteringar.

Stämpelskatten i överföringen av ägandet mellan olika parter sägs uppgå till 175 miljoner kronor. Det vore underligt att genomföra en försäljning av fastigheter till en stor kostnad som skulle rendera i en sådan nivå av skatt. Finns det verkligen inget sätt att överföra byggnader mellan två kommunstyrda parter, utan att använda marknadspris?

Förespråkarna hävdar oavsett detta att en sådan skattekostnad vore motiverad, utifrån de positiva effekter som kommer av förändringen. Det visar på en mycket stark tro på att ett kommunalt bostadsbolag verkligen kommer att ge stora positiva effekter ekonomiskt.

Alliansen Motala säger sig inte vilja köra över några politiska motståndare. Det är bra och talar för fortsatt dialog. Sverigedemokraterna i sin vågmästarroll har inte heller tagit ställning ännu, vilket också är rimligt utifrån det nuvarande läget. Det finns nämligen inte något färdigt förslag till hur en eventuell förändring ska gå till. Att innan dess säga nej och dra sig ur är givetvis upp till respektive part att göra, men det vore ologiskt.

Själva formen av kommunala bostadsbolag är snarare norm än undantag i dag, både i kommuner med rött styre och kommuner med blått styre. Varför skulle Motala vara så totalt annorlunda och inte kunna ha ett välfungerande kommunalt bostadsbolag? Större självförtroende än så måste det ändå finnas inom den lokala politiska sfären.

Slutför utredningen och lägg korten synliga på bordet. Vad blir kostnaderna? Vad blir fördelarna? Hur utformas ägardirektiven? Först därefter kan ett beslut fattas. Inte tidigare.