Kvinnorna tar över isarna i Motala och Vadstena

Fördomarna krossas allt mer i ishockeyns värld.

Allt fler kvinnor i många olika åldrar hittar till ishockeyn och börjar att spela aktivt. Även lokalt hos Motala AIF och HC Wettern i Vadstena växer damhockeyn på bred front, skriver Tobias Josefsson.

Allt fler kvinnor i många olika åldrar hittar till ishockeyn och börjar att spela aktivt. Även lokalt hos Motala AIF och HC Wettern i Vadstena växer damhockeyn på bred front, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Tobias Josefsson

Ledare2023-02-17 05:03
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

En helt ny situation håller på att växa fram i ishockeyns värld. Allt fler kvinnor i allt fler åldrar, oavsett tidigare erfarenhet av sporten, engagerar sig och aktiverar sig som aktiva spelare. Medelålders kvinnor som aldrig tidigare har stått på ett par skridskor utmanar sig själva, övervinner fördomar och spränger gränser som de aldrig trodde att de skulle kunna passera. De börjar att spela ishockey.

Trots att pandemins härjningar har plågat idrottslivet under de senaste åren har allt fler tjejer över lag börjat spela ishockey i Sverige. Enligt Svenska Ishockeyförbundet ökade antalet aktiva dam- och flickspelare från 7 000 till 9 000 mellan april 2021 och april 2022. Ökningen på nästan en tredjedel var den största någonsin i svensk ishockeys historia. Även om de svenska framgångarna på landslagsnivå har minskat på senare tid ger det hopp om en starkare framtid för Damkronorna.

Att allt fler flickor i unga åldrar börjar spela ishockey är avgörande för sportens framtid. Aspekter som jämställdhet blir allt viktigare för många inblandade aktörer, inte minst för sponsorer vars pengar påverkar föreningarnas förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Precis som för Motalas parkeringsavgifter är det till stora delar ”money talks” som gäller. Pengar är ett väldigt starkt styrmedel när det gäller att skapa en varaktig förändring.

Att ishockeyn blir mer jämställd visar sig inte bara utanför isen, utan även på densamma. I den svenska högstaligan på damsidan, SDHL, är det sedan i höstas tillåtet att tacklas vid sargerna. Det kan tyckas vara en naturlig del av ishockeyn, men tacklingsförbud råder fortfarande på den internationella nivån. Den svenska förändringen är ett försök, som förhoppningsvis kommer att bli vägledande för hela ishockeyn framöver.

Det som ändå fascinerar mest av allt är att ishockeyn för damer inte bara växer på ungdomssidan, utan även för seniorer. Allt fler kvinnor i många olika åldrar hittar till ishockeyn och börjar att spela aktivt. Även lokalt hos Motala AIF och HC Wettern i Vadstena växer damhockeyn på bred front. Antalet aktiva i Östergötland har ökat kraftigt.

Det är dessutom inte bara på isen som saker förändras. Att vuxna kvinnor rör sig på ett naturligt sätt i de tidigare så testosteronstinna ishallarna, där männen har haft total dominans, skapar en helt ny dynamik i vardagen. Det medför en modernare och mer jämställd miljö, där alla inblandade mår bättre.

Tacka de modiga hockeymorsorna för det.