Kraften av tre små ord och manliga blöjbyten

I morgon söndag kan bli en minivariant av Frufridagen.

"Ändå är det historiskt att en kvinna för första gången blir vicepresident i USA" skriver Tobias Josefsson.

"Ändå är det historiskt att en kvinna för första gången blir vicepresident i USA" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Mark Mulligan

Ledare2021-01-23 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Häromdagen fick jag gåshud av att höra tre små ord uttalas. Det jag fick höra var inte vilka ord som helst. Det var tre små ord som betyder väldigt mycket. De kanske inte ser så mycket ut för världen, men den som tänker till en stund och har lite perspektiv förstår ganska snart deras omfattning.

Vice President Harris.

Dessa tre ord var det som Joe Biden, den nyss tillträdde presidenten i USA, uttalade inför sitt tal i onsdags. Det går som alltid att ha olika åsikter om personers gärningar och åsikter, ingen är tvungen att älska Kamala Harris. Ändå är det historiskt att en kvinna för första gången blir vicepresident i USA. Att det för första gången finns en ”African American” och en ”Asian American” på posten.

Att det inte har hänt före 2021 är på ett sätt en stor gåta. Jämställdheten har absolut inte gått ”för långt". Tvärtom har den en lång väg kvar att färdas, även hos oss i Sverige, Östergötland, Motala och Vadstena. Hur står det egentligen till med jämställdheten här? Sverige har ännu inte haft en kvinnlig statsminister, bara en sådan sak. Frågan lämnas därutöver utan djupare svar just här, men fundera en stund på den saken.

En titt i historien på just dagens datum i kalendern, den 23 januari, visar föga förvånande på flera exempel på ojämställdhet. År 1719 underkände riksdagen Ulrika Eleonoras arvsrätt till den svenska tronen, först 1980 ändrades grundlagen till att bli könsneutral. År 1954 introducerade Lennart Hyland i sitt radioprogram Karusellen den så kallade Frufridagen, vilket innebar att alla hemmafruar skulle få ledigt den 24 januari och att männen skulle sköta hushållet för en dag.

Tänk vilken ynnest, en hel dag i frihet och med män som tog ansvar för hushållsarbetet. Vilken utopi! Hur skulle det sluta? Enligt Wikipedia undrade idrottsrörelsen ”hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor”. Ja, tänk. Frufridagen blev aldrig något mer än en kortvarig fluga och faktum är ändå att det även i dagens svenska samhälle finns problem med att inte alla föräldrar vet hur ett blöjbyte går till.

Även om den 24 januari 2021 inte kommer att vara någon Frufridag får du som läsare härmed en hemläxa. Åtminstone en kort stund under denna söndag har du i uppgift att reflektera över hur du hanterar jämställdhet i just ditt liv. Livssituation, lön, arbetsfördelning, makt? En enda liten tankeinsats kan i sig bidra till att förbättra samhället. Det är det väl ändå värt?